reklama

Jak naložit s první výplatou?

redakce dne 08. 12. 2011 - 13:08

Říká se, že první výplatu v životě, je nejlepší propít s přáteli. Ne každý však lační po uspořádání mejdanu, na jehož konci bude nepořádek a hlava jako střep. Jestli přemýšlíte o své budoucí finanční nezávislosti, měli byste již od první výplaty myslet na zadní kolečka.

Doporučení finančních poradců v článku „Zajištění na důchod“ je jasné a srozumitelné. Odpovědný člověk by si měl ze svého platu odložit stranou deset procent. Tyto peníze pak použít na vytvoření finanční rezervy a spoření na důchod.

Pro lidi, kteří v současnosti nastupují do svého prvního zaměstnání je nejisté, v jaké výši dostanou starobní důchod a jestli na něj vůbec někdy v budoucnu dosáhnou. Připravovat se tak na nejistou budoucnost by mělo být doslova povinností každého z nás.

První výplata by tak měla padnout kromě večírku i na finanční produkty, které jsou určeny pro zajištění na stáří. Nejlepší možností jsou v tomto ohledu akciové otevřené podílové fondy nebo fondy životního cyklu. Čtěte také: Programy a fondy životního cyklu