reklama

Jak nejlépe využít spořicí účet?

redakce dne 07. 06. 2012 - 01:00

Umíte využít největší potenciál spořicího účtu? A pokud odpovíte ano, kolik peněz na něm máte uloženo?
 

Spořicí účty zažívají v poslední dekádě svůj boom. Jde relativně o nový produkt, který kombinuje termínovaný vklad a osobní účet. Jaké místo a uplatnění mají spořicí účty a konta na trhu depozit? Jejich využití je pestré. Nejvíce je lidé používají pro odkládání úspor. Někteří jen jejich části, jiní používají spořicí konta jako termínovaný vklad.

Spořicí účty pro rezervu

Nejeden finanční poradce vám poradí, abyste si vytvořili finanční rezervu a tu uložili právě na spořicí účet. Doporučení má jednu velkou výhodu. Donutí vás odložit stranou část peněz, které představují několikanásobek vašich měsíčních výdajů. Toto konání má i negativní stránku. Lidé si často na spořicí účet odkládají více peněz, než je opravdu nutné. Zbytečně tak přicházejí o část výnosů z peněz, které by mohly mít uložené v jiných finančních produktech.

Spořicí účet slouží pro uložení peněz na krátkou dobu, nejvýše na 12 měsíců. Pro odložení peněz na delší dobu jsou vhodnější termínované vklady.

Spoření na spořicích účtech je určené zejména pro pohotovostní finanční rezervu, která by na běžném účtu zbytečně zahálela a nepřinášela žádný výnos v podobě úrokové sazby. Najdou se i tací, kteří na spořicí konto uloží veškeré úspory.

Proč spořit na spořicím účtu?

Jak jsme uvedli výše, peníze uložené na spořicím účtu jsou vhodné pro držení peněz na nenadálé výdaje. Tento bankovní produkt je vhodný i pro ty, kteří potřebují nashromáždit vyšší částky a krátkodobě je držet pohromadě. Jde například o případ, kdy potřebujete peníze na složení zálohy na koupi nového bytu. Konečný převod finančních prostředků se může zdržet několik dnů nebo týdnů. Prostředky uložené na osobním účtu by zbytečně ztrácely na hodnotě, na spořicím účtu alespoň přinášejí, byť zanedbatelné, výnosy.

Podobně funguje spořicí účet i opačně. Zůstaňme opět u nemovitostí. Prodáte realitu, získáte peníze a zatím nevíte, jak s nimi naložit. Spořicí účet je v tomto případě opět vhodným řešením. Peníze máte zhodnocovány a vám nic nebrání v přemýšlení, co s nimi dále budete dělat, případně kam je uložíte nebo investujete.