reklama

Jak nejlépe zhodnotit milion na spořicích účtech

redakce dne 10. 06. 2014 - 00:00

Pro získání co nejvyššího výnosu z milionu v rámci spoření je jeho rozdělení. Z hlediska výnosu tak předčíte i „akční“ nabídky na trhu.
 

Odložit stranou milion korun na spořící účty není problém. V celé řadě případů máte šanci na průměrný roční výnos přesahující jedno procento. Jakmile si zvolíte nějaké depozitní řešení, je vhodné si pohlídat podmínky. Důraz klaďte zejména na pásmové úročení. Především si propočítejte, jestli se vám daný depozitní produkt vyplatí. Řada bank poutá zájem svých i potenciálních „spoříků“ na úročení do určité výše. Čím vyšší vklad přesahuje tuto hranici, tím se snižuje výnos. Čtěte také: Na jaký spořicí účet nyní uložit peníze ze stavebního spoření

Jedna banka, rozdílný výnos

Odložit například milion korun na spořící účet Sberbank, dosáhnete na celkové roční zhodnocení 0,78 procenta. Jestliže byste uložili milion na spořicí účet tuzemského hegemona ve spoření, Equa bank, získáte zhodnocení 1,2 procenta. V případě Air Bank by to bylo buďto 1,3 procenta anebo jen 0,7 procenta, záleží jestli jste prvojakostní nebo druhojakostní klient, respektive, kdy jste se stali klientem této banky. Přelomovým datem je 1. únor 2014. Před tímto datem jde o staré klienty, po uzavření smluvního vztahu s touto bankou po tomto termínu jste klienty novými. Čtěte také: Equa bank stále jedničkou v úročení spořicích účtů

Řešení pro získání co možná nejvyššího výnosu spočívá v rozložení uvedené sumy na několik částí a jejich umístění na vybraná spořící konta. Tímto dosáhnete optimální maximalizace výnosu. Negací je pouze vyšší administrativní náročnost úkonů, neboť musíte založit více účtů. Praktika není vhodná pro jedince, kteří si cení soukromí a nechtějí rozdávat své osobní údaje na potkání.

Spořící vláček

Abyste splnili výše vytčený cíl, je nutné rozložit sumu ve výši jednoho milionu korun na více spořicích účtů. V tabulce naleznete řešení, které odpovídá aktuálně nejvyšším úrokovým sazbám pro spořicí účty v režimu vkladů na viděnou. Respektive jde o vklady, jenž nejsou vázány žádnou fixací. Jediným omezením je pásmové úročení vkladů, které mají některé banky. Typicky jde o Sberbank CZ a Air bank.

Struktura rozdělení milionu korun

Banka Částka Roční roková sazba Hrubý výnos
Sberbank CZ 150 000 Kč 1,63 % 2 445 Kč
Air bank 250 000 Kč 1,30 % 3 250 Kč
Equa bank (MPÚ) 600 000 Kč 1,20 % 7 200 Kč
Celkem 1 000 000 Kč 1,28 % 12 895 Kč

Výpočet: investia.cz
Poznámka: *) Stejnou úrokovou sazbu jakou má aktuálně Equa bank nabízí i Moravský Peněžní Ústav.

Kromě roční úrokové sazby jsme propočítali, jak vysoký hrubý výnos před zdaněním 15procentní srážkové daně získáte z uvedené sumy. Ta odpovídá maximálnímu možnému vkladu, pro který platí uvedená úroková sazba. Pokud byste například do Sberbank CZ odložili 200 tisíc korun, roční úroková sazba bude činit „jen“ 1,38 procenta. Zároveň se vám sníží i celková úroková sazba a maximální možný hrubý výnos. Čtěte také: Sberbank přichází s novým garantovaným spořícím účtem

V případě Air bank jsme brali v úvahu vklady do pásma 250 tisíc korun, neboť pro tyto vklady platí Top 3 garance pro všechny účty, které byly zřízeny u této banky po 1. únoru letošního roku. Jestliže jste uzavřeli spořící konto dříve, úročí se sazbou 1,3 procenta až do jednono milionu korun. Čtěte také: Jak efektivně rozložit 100 000 eur na spořicí účty?

Co s milionem korun?

Víte, co s milionem? Nejde o tak vysokou sumu, jak se na první pohled zdá. Přesto se můžete inspirovat, jak s milionem nejlépe naložit třeba v článku na téma Jak rozdělit milion nebo Co s milionem korun?