reklama

Jak se co nejlépe připravit na budoucnost

redakce dne 11. 06. 2013 - 01:00

Co byste dali za jeden pohled do budoucnosti? Pokud nic, děláte správně. Na budoucnost je dobré se připravit co nejlépe a včas.
 

Přemýšleli jsme, co přinese budoucnost a jak se na ni co nejlépe připravit. Předem jsme vyloučili scénáře typu jaderné války, která zplundruje planetu natolik, že se stane neobyvatelnou. Nepočítáme ani s apokalypsami typu srážka meteoritu se Zemí apod. Zaměřili jsme se jen na ta rizika, která jsou známá již dnes.

Současně si uvědomujeme, že předpovídat budoucnost je hodně nejisté. V životním plánování má však přemýšlení o zítřku své nezastupitelné místo. Cíle a sny typu cestování do exotických krajin nyní na mysli nemáme. Jde nám především o udržení dosavadních příjmů, dostatku zdrojů a mít útočiště před nepřízní osudu.

Peníze, zdroje a nemovitosti

Budoucnost bude nejistá zejména ze tří úhlů, které spolu vytvoří pomyslný trojúhelník. Pokud jedno z jeho ramen bude vychýlené anebo jím nebudete disponovat, ztíží se vám život. Řeč je o penězích, zdrojích a nemovitostech.

V budoucnu naroste význam finanční rezervy. Abyste strávili život v dostatku, budete muset mít neustále dostatečné úspory na to, abyste překlenuli dlouhé výpadky příjmů. Nyní se o vás ještě postará stát. Za 20 let to již platit nemusí a sociální pomoc bude moci využít každý, kdo nebude mít žádný majetek, žádné příjmy, žádné zdroje. Zkrátka lidi, kteří se nyní nacházejí na samém okraji společnosti. Čtěte také: Prekariát jako nová společenská třída

Mezi zdroje patří majetek, který je schopen generovat další příjmy. Například nemovitost určená na nájem nebo kus pole, na kterém můžete pěstovat plodiny a ty dále prodávat, případně je sami spotřebovat. Zdroji myslíme to, čím se odlišíte od ostatních. Pokud jste jediní široko daleko, kdo má frézu na sníh, můžete čekat, že o ní bude v zimě velká poptávka. Vy ji tak můžete pronajímat.

Posledním velkým tématem jsou reality. Bydlet ve vlastním domě nebo bytě bude i do budoucna výhodu. Nemusíte se obávat, že by vás z domu někdo vystěhoval kvůli neuhrazenému nájemnému či jen proto, že se znelíbíte majiteli nemovitosti. Čtěte také: Jak na peníze bokem

Rodina a mezilidské vztahy

Z materiálního hlediska platí kvantita, z pohledu vztahů mezi vámi a členy rodiny či přátel jde spíše o kvalitu. K čemu vám bude sto známých, když by vám ke snadnému životu stačilo mít pár slušných přátel, kteří vám v těžkých situacích nezištně pomohou? A kterým naopak pomůžete vy. Těžko budete každému známému nabízet střechu nad hlavou nebo bezúročnou půjčku.

Neméně důležité jsou i sousedské vztahy. Pokud jste se svými sousedy v jedné velké rozepři, těžko se to v budoucnu změní. Jakmile se u některého ze sousedů změní jeho životní situace, mohou mezní situace ještě více vykrystalizovat. Čtěte také: Sedm důvodů proč 99 procent lidí nikdy nezbohatne

Ať už se stane v budoucnosti cokoliv, je vždy lepší mít dostatek zdrojů – jedno jestli jde o peníze, majetek nebo dostatek přátel.