reklama

Jak se připravit na přijímací pohovor

Josef Janda dne 10. 11. 2010 - 00:00

Zareagovali jste na pracovní inzerát, poslali životopis s motivačním dopisem a personalista si vás pozval k přijímacímu pohovoru. Nyní záleží hodně na tom, kam se hlásíte. Podle toho by měla odpovídat i další příprava.

Hledání práce je složité v každé době. Jestliže se hospodářství nachází „na dně“, je hledání nové práce dvakrát obtížnější než obvykle. Na jedno pracovní místo se tak tlačí více kandidátů a vy musíte být alespoň o chlup lepší, než ostatní.

Oblečte se na pohovor

I když patříte k ostříleným profesionálům a jste odborník v určité oblasti, nepodceňte oblečení u pracovního pohovoru. Jste-li účetní a víte, že vám k běžnému vykonávání pracovních povinností stačí džíny s košilí, rozhodně tak nechoďte k pohovoru. Vezměte si oblek nebo kostýmek. Tímto oblečením nic nezkazíte. Jestliže je vaše práce podmíněna oblekem, je u přijímacího pohovoru nezbytností. Pakliže pracujete jako řemeslník, nechoďte v montérkách, ale vezměte si na sebe třeba neošoupané džíny a košili.

Věnujte důraz i na detaily. Špinavé oblečení nebo nevyčištěné boty vám přinesou body dolů. To samé platí o vašem zjevu. Jestliže máte třeba lupy, je potřeba začít s jejich odstraněním dříve, než večer před pohovorem. Na trhu je dostatek šampónů. Totéž platí i o kosmetice nebo úpravě nehtů. Bankovní úřednice díru na nové místo neudělá, jestliže bude mít za nehty zeminu ze včerejšího okopávání zahrádky.

Mapa, jízdní řády, kontakty

Jestliže se pracovní pohovor uskuteční v jiném městě, než ve kterém jste dosud pracovali nebo bydleli, vytiskněte si mapky a zjistěte jízdní řády městské hromadné dopravy. Není nic horšího, než když potenciálnímu zaměstnavateli voláte, že jste zabloudili či vám ujela tramvaj.

Nezapomeňte si doma nabitý mobilní telefon s kontakty na osobu, se kterou se máte sejít. V případě nepředpokládaných událostí (nehoda na železnici, spadlá trolej tramvaje) se můžete včas omluvit.

Dochvilnost

Na pohovoru nemusíte být hodinu předem, avšak přijít na poslední chvíli také není vhodné. Počítejte s tím, že chvíli trvá, než vás asistentka usadí do místnosti, ve které bude pohovor probíhat a donese vám nápoj. Je vhodné být na místě zhruba deset minut před začátkem. Dřívější příchod může vypadat, že si nedokážete zorganizovat čas.

Pohovor

Nejtěžší obvykle bývá, když na místě zjistíte, že pohovor bude nějakým způsobem atypický. Například že proběhne formou asset centra, o kterém vám dopředu nikdo neřekl, anebo že na vás čeká celé vedení firmy. Oba případy vás mohou čas od času potkat. Zatímco asset centrum je ranou pod pás a svědčí o lenosti a zejména malomyslnosti personalistů, přesilovka v podání managementu firmy je rovněž nepříjemná.

Nejlepší je, když se přijímacího řízení kromě vás účastní personalista a váš potenciální přímý nadřízený.

U pohovoru byste se měli držet pokud možno svého životopisu a motivačního dopisu. Na otázky odpovídejte krátce a výstižně. Řada firem vyžaduje, abyste si o jejich firmě něco předem zjistili. Problémem bývá, máte-li pohovorů hodně a nemáte čas na zjišťování mnohdy nepodstatných a nedůležitých informací o společnosti.

Výstražná kontrolka by se vám měla rozsvítit hned, když uslyšíte otázku: „Proč bychom měli vzít právě vás?“ Osobně tuto otázku považuji za hloupou, takže vám neporadím ani nenastíním vhodnou odpověď. Jeden z našich čtenářů nám napsal, že když na tuto otázku přijde má dvě možnosti. Buďto se zvednout a odejít z pohovoru, anebo odpovědět stejně arogantně, že ani neví, proč na inzerát reagoval.