reklama

Jak se snadno a rychle dostat do dluhové spirály

redakce dne 31. 01. 2013 - 00:00

Někdy stačí málo a člověk se ocitne v předlužení a čelí zesplatnění hypotéky či nepříjemným věřitelům.
 

V osobních či rodinných financích dochází k několika nešvarům, které jsou vyhazováním peněz z okna.

Co se stane, když vás potká řada nepříjemných náhod, díky kterým zjistíte, že máte podpojištěný majetek. Posléze na vaše dveře začnou klepat věřitele dožadující se splacení půjček. Aby toho nebylo dost, visí nad vámi hrozba zesplatnění hypotéky. Leč nepředbíhejme a vše si ukažme na příběhu takřka ze života.

Řada nešťastných příhod

Pro snazší pochopení si celou nežádoucí situaci ukažme na příkladu. Padesátnice Barbora si v posledních několika letech vzala více úvěrů. Ty tvoří ve svém součtu větší sumu, než jakou by získala případným prodejem svého nemovitého a movitého majetku. Barbora navíc čelí problémům se splácením. Před několika lety měla smolné období, při kterém se zkombinovala nezaměstnanost, nemoc a nízké příjmy, kdy jí někdejší zaměstnavatel vyplatil jen část platu.

Celkový majetek Barbory je 1,5 milionu korun. Rovný milion korun má hodnotu byt, který je navíc zatížen hypotečním úvěrem. Necelých 400 tisíc korun má hodnotu víkendová chata v jižních Čechách. Zbylé peníze má ve skromném vybavení. Nedávno zavítal na Barbořinu chatu červený kohout. Požár se včas podařilo uhasit. Škoda na zařízení, vybavení a následné náklady na rekonstrukci vystoupala zhruba na tři sta tisíc korun.

Předlužení podle zákona o konkursu a vyrovnání

Předlužení je situace, kdy osoba má více věřitelů a veškeré její splatné závazky jsou vyšší než její majetek. Do dlužníkova majetku se započtou i očekávané výnosy z podnikatelské činnosti. Avšak pouze za předpokladu, jestli je možné očekávat pokračující podnikatelskou činnost.

Při likvidaci škodné události přišel likvidátor pojišťovny na skutečnost, že vybavení chaty, jakožto nemovitost samotná, byla pojištěná v době svého postavení v roce 1981. Tehdy byla její hodnota ohodnocena na deset tisíc korun. Plynul čas a rostla hodnota nemovitosti. Pojistné však nikdo neupravoval.

Dluhová spirála, nezaměstnanost a nemoc

Barbora si na rekonstrukci chaty a následně na její vybavení vzala bankovní půjčku. Spotřebitelský úvěr jí nepřišel ničím zvláštní. Předtím jich měla již několik a vždy je dokázala splatit. Krátce po přiznání úvěru ztratila práci. Několik měsíců na podpoře stačily k tomu, aby přišla o svou finanční rezervu. Jakmile načas začala opět pracovat, zjistila, že zaměstnavatel krachuje a ona přijde o část mzdy. Do toho onemocněla.

Několikaměsíční nemoc a následná rekonvalescence vyčerpaly veškeré její úspory. Spása se naskytla v podobě kontokorentu na jejím a manželově bankovním účtu a následně poté ještě na kreditní kartě. To však již začala vytloukat dluhy jinými půjčkami.

Následovaly zpožděné splátky hypotéky a dalších úvěrů. Po několika měsících nesplácení oznámila Barboře banka, že jí zesplatňuje hypotéku.

Byť je výše uvedený příklad do určité míry autorská licence redakce finančního serveru investia.cz, může se stát komukoliv. Na prvním místě je důležitá ochrana majetku. Dostatečně vysoká finanční rezerva by měla být nezbytností. Avšak ani ona někdy nestačí k tomu, aby pokryla všechny životní situace. Zvláště tehdy, kdy k nim dojde v rychlém sledu.