reklama

Jak se vyznat v bankovním výpisu

Josef Švejda dne 04. 11. 2010 - 00:00

Jednou za měsíc přijde drtivé většině vlastníkům osobních účtů bankovní výpis. Každá banka ho má graficky jinak vyvedený, ale vesměs informuje o jednom. A to o zůstatku, pohybech a poplatcích spojené s vaším bankovním kontem.

Banky tak prostřednictvím papírového anebo elektronického bankovního výpisu informují své klienty o stavu jejich konta. Periodicitu zasílání výpisů si může nastavit každý podle svých potřeb. Podnikatelé ocení, když jim výpisy chodí na denní bázi, některým stačí týdenní nebo dvoutýdenní intervaly. Řadě malých podnikatelů, živnostníků, ale i běžných klientů stačí, když jim banka pošle výpis jednou do měsíce.

Jak ušetřit za bankovní výpis?

Bankovní výpis je zpoplatněn podle platných bankovních sazebníků. Aktuální cena za jeden výpis se pohybuje od nuly do několika desítek korun. Za výpisy lze však ušetřit. Stačí si ho nechat zasílat prostřednictvím e-mailu. Poplatek za tuto položku se rázem sníží na nulu. Další alternativou, kterou nabízí řada v tuzemsku podnikajících bank, je zasílání výpisu ve čtvrtletních intervalech.

Poplatky na výpisu z účtu

Hlavním poplatkem je úhrada za běžný účet. Tu můžete zjistit v sazebníku své banky. může tak činit od nuly až po několik stokorun. Záleží na typu účtu, služeb, které na něm čerpáte, typech a na množství platebních karet, jež jsou spojené s účtem. Dalšími položkami na výpisu jsou spojeny s běžnými operacemi jako jsou příchozí a odchozí platby. Většina bank zpoplatňuje i výběr peněz z bankomatů. Další peníze platíte za možnost čerpat kontokorent.

Vlastní kategorií donedávna bylo zaúčtování položky za připsání úroků z účtu. V praxi jde o to, že banka musí ze zákona každý běžný účet úročit. Řada bank volí univerzální úrok ve výši 0,01 procenta z vkladu. Často tak dochází k situacím, kdy vám banka připíše na úrocích několik korun, avšak tato položka je zpoplatněna několika korunami.

Z výpisu můžete zjistit, jak často a kde jste vybírali z bankomatů, kolik peněz jste platili u obchodníka nebo jestli vaše výplata přišla na účet včas. Ze zkušeností našich čtenářů, kteří nám píší své podněty, vyplývá, že řada z nich má elektronické bankovnictví, avšak papírový výpis z účtu je pro ně pravidelným přehledem jejich financí.