reklama

Jak ušetřit na hypotéce

redakce dne 24. 04. 2015 - 00:00

Ukážeme si, jak ušetřit na hypotéčních úvěrech. Vzhledem k výši průměrné hypotéky a její běžné délky trvání může jít o dost peněz.
 

Předně si musíme uvědomit, že hypotéka je oproti běžným spotřebitelským úvěrům značně složitější finanční produkt. Veškeré změny spojené s hypotéčním úvěrem proto trvají delší dobu a jsou náročnější na přípravu a dostatek podkladů. Domácí příprava by se měla týkat i stanovení cílů, kterých chcete při jednání s bankou dosáhnout. Čtěte také: Hypoteční desatero

Na hypotéčním úvěru ušetříte pouze tehdy, když ho budete refinancovat. Proto je vhodné se dobře připravit.

Hypoteční úspory

První povinností na cestě za hledáním úspor plynoucí z hypotéky je zjištění termínu refinancování a zároveň za jakých podmínek se bude postupovat. Druhou nezbytnou složkou je dostatečný časový předstih. Řada pokusů o vyjednání lepších podmínek vyplývající z refinancování ztroskotá na nedostatku času. Začněte klidně rok před samotným refinancováním. Budete mít dostatečný časový komfort. Třetím bodem, jenž je vhodné mít na paměti, je neochota banky cokoliv měnit. Zvláště tehdy, máte-li smlouvu na vyšší úrokovou sazbu, než která je nyní na trhu obvyklé. Čtvrtou věcí je dostatečně kvalifikovaný a schopný partner v podobě seriózního a zkušeného hypotéčního makléře, který vám s celý procesem pomůže. Jeho výhodou je znalost celého procesu a možnost vybírat z více nabídek. Nejste zbytečně omezeni pouze na banku, u které máte aktuálně hypotéku.

Nedojde-li u banky k nové dohodě o podmínkách refinancování, případně propásnete příležitost k tomuto úkonu, automaticky vám banka prodlouží smlouvu za původních podmínek.

Máte za sebou termín refinancování? Pakliže ano, začněte se zevrubným srovnáním úrokových sazeb, které se nejvíce blíží vašemu případu. Na internetu existuje celá řada hypokalkulaček, které vám na základě vámi vložených informací vypočítají výši hypoteční splátky a úrokovou sazbu. Čtěte také: Hypoteční kolečko: Úvěr na bydlení, pojištění, investice

Při zapojení schopného hypotečního odborníka zvyšujete šanci na získání lepších podmínek, než kdybyste se do refinancování pustili sami.

Dodatečné úkony

Refinancování není pouze o vlastní hypotéce, nýbrž i o doprovodných službách a produktech. Část peněz můžete ušetřit i bezplatným vedením úvěrového účtu, případně bezplatným vedením bankovního konta. Na hypotéku lze získat i další synergie, o nichž nemusíte mít vůbec ponětí a které vám přinesou další úspory. Nezapomeňte ani na rebalancování životního pojištění, především na snížení výše pojistného plnění. Tím by vám měla klesnout i cena běžně hrazeného pojistného. Čtěte také: Jak vysoký hypoteční úvěr je v závislosti na úsporách výhodný?

Podobný proces postoupíte během trvání hypotéky několik. Je škoda se učit za pochodu a zbytečně přicházet o peníze, které jste mohli ušetřit jen tím, že jste provedli lepší přípravu a začali včas společně na slovo vzatým odborníkem.