reklama

Jak zhodnotit 250 tisíc korun

redakce dne 16. 08. 2012 - 01:00

Zhodnocení peněz nikdy nebylo tak snadné jako nyní. Stačí vědět, kdy budete peníze potřebovat a podle toho zvolíte strategii.
 

Na jedné straně je nutné vědět anebo již dopředu alespoň tušit, na jak dlouho nebudete peníze potřebovat, respektive kdy je potřebovat opravdu budete. Podle tohoto odhadu zvolíte příslušnou strategii. Peníze můžete zhodnocovat formou investic anebo spořením. Vkladové produkty mají tu výhodu, že jejich hodnota nemůže nikdy v průběhu trvání spořicího cyklu pod vložený vklad. U investic se může počáteční hodnota investice měnit. Jak moc, to závisí na tom, jaká jsou podkladová aktiva.

Peníze kdykoliv k dispozici

Potřebujete-li mít finanční prostředky kdykoliv k dispozici, bude nejlepším produktem pro jejich uložení spořicí účet. Vyberte takový, který je bez výpovědní lhůty a přinese vám alespoň nějaké zhodnocení. U velkých bank není příliš bohatý výběr, proto se zaměřte na menší banky či družstevní záložny.

Aktuální jedničkou na poli nejvyšších úrokových sazeb na trhu je Air Bank, která nabízí roční úrok 2,5 procenta. Banka nabízí internetové bankovnictví. Nevýhodou je nižší počet poboček. Druhou možností, kam uložit peníze, je Equa bank, jenž na svém spořicím účtu nabízí úrokovou sazbu 2,3 procenta.

Zcela nevyhovující je například nabídka spořicího konta Metropolitního spořitelního družstva. I přes nejvyšší možný úrok na trhu – 2,8 procenta – shazuje tuto kampeličku neexistence internetového bankovnictví. Pro rychlý přesun 250 tisíc korun tak musíte zajít na některou ze šesti poboček a peníze si vyzvednout v hotovosti. Z pohledu bezpečnosti nejde o žádný chytrý tah, který můžeme směle doporučit.

Rok, maximálně dva

Jestliže máte čas až dva roky, než budete své peníze potřebovat, platí v podstatě to samé, jako v předcházejícím případě. Najděte takový depozitní produkt, který nabízí nejvyšší možnou úrokovou sazbu. Využít můžete přes 200 depozitních produktů jako jsou spořicí účty a termínované vklady.

Nemusíte se ani příliš obávat výpovědní lhůty. Ty jsou ostatně jedním z příznaků, že je vklad úročen lepším úrokem. I když ani toto tvrzení neplatí absolutně.

Tři a více let

Pro zhodnocení finančních prostředků na dobu delší tří let se už vyplatí trochu více zamyslet. Budete za tři roky potřebovat celou sumu anebo jen její část? Pokud platí druhá možnost, opět popřemýšlejte, za jak dlouho a zda-li vůbec budete peníze opravdu potřebovat. Liknavost při umísťování peněz do finančních produktů vás může zbytečně stát jejich znehodnocení všudypřítomnou inflací.

Chcete-li peníze zhodnocovat dlouhodoběji a výnosy použít třeba až za deset a více let, určitě se porozhlédněte po vhodných akciích nebo podílových fondech.