reklama

Jak získat co nejvyšší důchod

redakce dne 28. 02. 2012 - 00:00

Chcete mít v penzi co nejvyšší starobní důchod? Abyste od ČSSZ získali co nejvíce, měli byste splnit tři podmínky pro vyšší důchod.
 

Výpočet starobního důchodu závisí na několika podmínkách. Probereme si ty nejznámější, které byste měli mít na vědomí, chcete-li ve stáří najít na svém osobním účtu každým měsíc co nejvyšší možná nejvyšší starobní důchod, který jste mohli získat.

Ve většině článků, které si můžete přečíst na finančním serveru investia.cz, uvádíme, že pro výpočet starobního důchodu je nutné splnit několik podmínek. Jakmile splníte poslední podmínku, máte nárok na výplatu důchodu. Nejdůležitějším kritériem je splnit potřebnou dobu pojištění a dožít se věkové hranice nutné pro odchod do důchodu. Obě hodnoty se v průběhu času vyvíjejí. Například v letošním roce odcházejí na starobní odpočinek muži, kteří se dožijí věku 62 let a šesti měsíců a byli ve svém životě pojištěni alespoň 28 let. Ženy odcházejí do důchodu při zachování stejné doby pojištění a pak podle počtu vychovaných dětí. Ty ženy, které byly bezdětné jdou do důchodu později, než ženy jenž vychovaly jedno a více dětí. Čtěte také: V kolika letech můžete jít do důchodu

Předčasný důchod pečlivě rozmyslete

Odejít na odpočinek v přesně stanovený termín je asi to nejlepší, co lze udělat pro získání co nejvyššího důchodu. Jenže někdy se seběhne několik nepříznivých události a odchod do řádného důchodu nelze splnit. Stačí, aby vás několik let před důchodovým věkem propustili ze zaměstnání anebo nemůžete ze zdravotních důvodů vykonávat svou práci. V těchto případech je nutné zvážit, jestli se vám vyplatí odejít do předčasného důchodu. Čtěte také: Předčasný důchod znamená omezení příjmů

V roce 2012 můžete odejít do starobního důchodu až tři roky před řádným termínem. Jste-li muž, můžete odejít do předčasného starobního důchodu již při dosažení věku 59 let a šesti měsíců. Důchod vám však bude patřičně zkrácen. Pamatujte, ze od ledna 2012 platí nová pravidla pro krácení důchodů, které jsou oproti roku předchozímu opět o něco přísnější. Odejít do důchodu o tři roky dříve, než vám vznikne požadovaný nárok, znamená získat doživotně i o pětinu nižší důchod.

Máte řádně ukončen celý rok?

Dalším faktorem pro získání dobrého důchodu je mít ukončený rok v okamžiku, kdy jdete do důchodu. Podle našich výpočtů může i několik dnů, které chybějí do řádného roku, po který jste byli sociálně pojištěni, znamenat i důchod nižší až o několik stokorun. Jestliže vám vyjde odchod do důchodu třeba v délce 40 let a 360 dnů, pracujte ještě týden, abyste získali celý rok pojištění. Jestliže vám Česká správa sociálního zabezpečení přizná důchod v letošním roce, zvýší se vám důchod za každý uzavřený rok o 1,5 procenta.

Přesluhovat nebo nepřesluhovat?

Zvýšení důchodu podléhá i to, jestli pracujete v době, kdy byste mohli pobírat starobní důchod. Slangově se tomuto principu říká „práce na procenta“. Za každých odpracovaných 90 dnů se vám zvýší procentní část důchodu o 1,5 procenta. Úskalí této metody je, že práce na procenta se vyplatí až po delší době. Jestliže například podnikáte nebo pracujete, vyplatí se vám pobírat starobní důchod a ještě k tomu získávat mzdu nebo příjem z podnikání. Nehledě na to, že pracující důchodci mají o dost vyšší limity, ze kterých nemusejí platit daň z příjmu. Čtěte také: Kdy platí důchodci daň z příjmu?