reklama

Jaký byl rok 2022?

redakce dne 06. 01. 2023 - 00:00

Uplynulý rok 2022 byl bohatý na události. Rostoucí inflace, mimořádné důchody a obavy z přicházející recese.

Po dvou pandemických letech byl rok 2022 bohatý na události, které znamenají příchod nové ekonomické recese. Nejde o nic hrozného, dlouhodobého ani hlubokého. Již za rok by se měl český ekonomický výkon dostat zpátky do černých čísel. Válce na Ukrajině se v tomto příspěvku nevěnujeme.

Události roku 2022

Jaký byl rok 2022 pohledem redakce finančního serveru investia.cz?

Inflace
Úroky na spořících účtech
Investování
Hrozivý schodek státního rozpočtu
Deštník proti drahotě
Pět tisíc na dítě
Investiční penzijní účet
Zastropování cen energií
Mimořádné důchody
Milostivé léto podruhé
Zpomalení ekonomiky

Inflace

Dynamicky rostoucí inflace byla v loňském roce velkým tématem. Předpokládaná inflace za rok 2022 by se měla pohybovat okolo 16 procent. Příznivou zprávou je, že během letoška by měla inflace klesnout na jednomístnou úroveň. Před vysokou inflací se špatně zajišťuje. Jestliže jste v roce 2021 nakoupili protiinflační dluhopisy Republika, částečně jste ochránili finanční majetek.

Úroky na spořících účtech

S rostoucí inflací souvisí úrokové sazby na depozitních produktech. V uplynulém roce se tuzemské banky a družstevní záložny přicházely s vyššími sazbami. Začátkem roku 2022 dosahovaly nejlépe úročené spořící účty roční úrokové sazby okolo 3,5 procenta, na konci roku se přiblížily sedmi procentům.

Úrokové sazby se odvíjejí od repo sazeb České národní banky. Ta se postupným navyšováním sazeb dostala až na sedm procent.

Investování

Propad hodnoty akcií vybízí k nákupům. Promyslete navýšení pravidelných investic. Americký akciový index S&P 500 odepsal v minulém roce 20 procent své hodnoty, velké technologické společnosti ztratily 40 procent, výrobce elektroaut Tesla 65 procent hodnoty. Na těchto příkladech lze ilustrovat dva přístupy k investování.

Za prvé nenakupovat jednotlivé akciové tituly. Za druhé se porozhlédnout po širokém akciovém indexu, který například investuje do pěti set největších firem v USA, v již zmíněném S&P 500. Investování do indexů je možné přes investiční platformy.

Hrozivý schodek státního rozpočtu

Mínus 295 miliard korun. To je schodek státního rozpočtu rozpočtově odpovědné vlády v čele s občanskými demokraty.

Na sklonku roku 2020, coby opoziční strana ODS zcela nesmyslně zrušila superhrubou mzdu. Od té doby státu každoročně chybí zhruba sto miliard korun. Zcela zbytečný výpadek téměř sta miliard korun z daní z příjmů občanským demokratům je neodpustitelná chyba, která v dlouhodobém horizontu povede ke zbytečnému zadlužování státu.

Příjmy státního rozpočtu mají být 1,93 bilionu korun, výdaje pak 2,22 bilionu korun. Finální schodek (anebo například přebytek) se dozvíme až v průběhu roku 2024.

Deštník proti drahotě

Vláda Petra Fialy spustila projekt Deštník proti drahotě, který pomáhá lidem v Česku lépe překonat rostoucí ceny energií a plynu. Jednoduchá křižovatka nasměruje žadatele příslušným směrem do útrob státního e-govermentu. Kromě toho se o trochu zjednodušily formuláře pro podání žádostí, byť jsou i nyní nadále komplikované, ale snaha se počítá.

Pět tisíc na dítě

Vláda poslala rodičům dětí a dospívajících jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě. Podmínkou je, že domácnosti, v níž děti žijí, nemají hrubé příjmy vyšší jednoho milionu korun. Nepřímo tím ukázala, jak moc státu chybí chytrá data pro kvalitní a kvalifikované rozhodnutí.

Investiční penzijní účet

Blíží se rok 2024, ve kterém se zavede investiční penzijní účet, který rozšíří spoření na penzi do dalších aktiv a produktů, než jsou stávající kapitálové a investiční životní pojištění a doplňkové penzijní spoření.

Zastropování cen energií

Od roku 2021 rostou ceny energií a plynu. Válka na Ukrajině a následná embarga na ruskou ropu a zemní plyn vyšponovaly ceny na komoditních burzách vysoko nad běžné hladiny. Megawatt elektrické energie se v uplynulém roce dostal na komoditních burzách i nad 600 eur, metr krychlový zemního plynu přesáhl 300 eur.

Vláda se po vzoru dalších států Evropské unie rozhodla o zastropování cen energií a zemního plynu. Zastropování platí na rok 2023 a vyjde na zhruba 130 miliard korun. U elektrické energie by nikdo neměl platit více než šest korun za kilowatt, u plynu je pásmo za krychlový metr nastaveno na 180 eur.

Mimořádné důchody

Tuzemský důchodový systém dostává pořádně zabrat přes mimořádné důchody. Jen v roce 2022 byly starobní důchody navýšené dvakrát (v červnu a září) o 30 miliard korun. Rychle rostoucí inflace zatěžuje rozpočty domácností starobních důchodců. Pomáhat ekonomicky neaktivním v důchodovém věku je i nadále mezi jednou z priorit českého státu bez ohledu na politické zastoupení.

Milostivé léto podruhé

Po prvním milostivém létě na podzim 2021 proběhlo o rok později druhé milostivé léto. Odpuštění úroků a dalších nákladů v souvislosti s dluhy mohl využít každý, kdo měl exekuci za veřejnoprávním subjektem, krajem nebo městem. Na milostivé léto reagovali i některé banky a úvěrové společnosti. Jednou z podmínek je, že dlužník musí uhradit své závazky v plné výši najednou.

Zpomalení ekonomiky

Rok 2023 bude ve znamení mírné recese. Česká národní banka očekává hrubý domácí produkt o mínus 0,7 procenta. Nezaměstnanost se přiblíží čtyřprocentní hranici.