reklama

Kam investovat 2500 korun měsíčně a více?

redakce dne 06. 04. 2011 - 00:00

Ušetříte měsíčně několik tisíc korun a chtěli byste je výhodně zhodnotit? Nastíníme několik možnosti, jak s penězi naložit tak, abyste o ně nepřišli a zároveň získali zajímavý výnos.

Začátkem tohoto týdne se v médiích objevil průzkum splátkové společnosti Home Credit, která telefonicky zpovídala 304 svých klientů ohledně toho, jak vychází s penězi. Ponechme stranou, že jde o nereprezentativní vzorek a tudíž se průzkumem nemá cenu hlouběji zabývat.

Pětina dotázaných (21 procent) totiž v průzkumu uvedla, že jsou schopni spořit od 2500 do 7500 korun měsíčně. Je v podstatě jedno, jestli jde o lidi s nadprůměrnými příjmy, anebo o lháře, kteří si po telefonu něco vymysleli. V následujícím textu budeme pracovat s částkou 2600 korun, která z průzkumu vyšla jako průměrná. Čtěte více: Češi loni investovali do podílových fondů necelých 13 miliard

Zhodnocení peněz se státní podporou

Jako první na řadu našeho finančního srovnání nejvýhodnějších investic nebo spoření pro částku 2600 korun měsíčně, což představuje ročně 31 200 korun, přišly na řadu finanční produkty se státní podporou. Jmenovitě jde o stavební spoření a penzijní připojištění. Kdybyste do každého z těchto finančních produktů vložili minimální možnou částku, jenž je nutná pro získání nejvyšší státní podpory, tak to bude vypadat následovně.

Pro účely stavebního spoření si odložte 20 tisíc korun ročně. Podle nových pravidel získáte desetiprocentní státní příspěvek, což v našem případě činí dva tisíce korun. Z penzijního připojištění lze pohodlnou cestou získat za rok 1800 korun při měsíční úložce 500 Kč. Ročně tak na penzijní připojištění vynaložíte částku šest tisíc korun. Stále vám zbude 5 200 korun. Tyto peníze můžete uložit třeba na spořicí účet, který je úročen nejméně 1,5 procentem, což představuje průměrnou výši inflace za loňský rok. Čtěte více: Stavební spoření využívají lidé ke spoření, nikoliv k získání úvěru

Váš výnos tak za jeden rok s výše uvedenými finančními produkty bude 3878 Kč před zdaněním, což je zhruba 12,4 procenta z oněch 31 200 korun.

Vyšší výnos nese vyšší riziko

Za své peníze můžete například nakoupit akcie. Pokud byste se rozhodli za celý obnos koupit akcie firem, které vyplácejí korunovou dividendu – ČEZ, Komerční banka, Philip Morris, Telefónika – mohli byste za rok získat čistý výnos okolo šesti procent. Ve srovnání s výše uvedenou kombinací stavebního spoření s penzijním připojištěním to vypadá jako špatný vtip. Investovat do cenných papírů má své opodstatnění, pokud jde o dlouhodobější investiční perspektivu. Čtěte více: Ceny akcií v roce 2010 aneb Kolik jste mohli vydělat

Cenné papíry jednotlivých firem mohou v čase růst, případně stagnovat nebo klesat, stejně tak i vyplácená dividenda se může v čase měnit. Co však získáváte navíc je relativně rychlá likvidita peněz. Pokud byste potřebovali své peníze ještě před ukončením šestileté vázací lhůty, která je platná u stavebního spoření, přijdete rázem o všechny připsané státní podpory. Podobně to platí i u penzijního připojištění, u kterého musíte splnit podmínku 60/60. Tedy mít penzijní připojištění sjednané alespoň po dobu 60 měsíců a v době výpovědi vám musí být alespoň 60 let.

Podobné zhodnocení vám mohou za rok přinést otevřené podílové fondy, které jsou zaměřeny na akciové portfolio. Opět můžete získat vyšší výnos avšak za vyšší riziko, že kromě absence výnosu můžete coby investor přijít i o část jistiny. Čtěte více: Věčné dilema: Akcie nebo fondy?