reklama

Kam investovat peníze v roce 2011?

redakce dne 14. 09. 2011 - 00:00

Rok 2011 je pro drobného investora značně turbulentní. Během jara a léta se několik států dostalo do problémů se svými dluhy, v srpnu došlo k poklesu hodnoty akcií. Investorské jistoty byly nabourány i snížením ceny za unci zlata, které několik let stabilně rostlo.

Investovat peníze v letošním roce připomíná projížďku po horské dráze. Pro investory, kteří chtějí i přes nepřízeň trhů vydělat nějaké peníze, jsme připravili materiál, kam investovat peníze v roce 2011. Příspěvek jsme rozdělili do tří částí. V první si můžete přečíst o drahých kovech, ve druhé pak o dluhopisech a třetí část článku je zasvěcena akciím.

Zlato a stříbro

Pokud patříte mezi lidi, kteří chtějí uchovat hodnotu peněz, určitě byste se měli porozhlédnout po investicích do drahých kovů. Růst hodnoty zlata jde ruku v ruce s negativním očekáváním investorů z kapitálových trhů. Zatímco v některých státech se vládní dluhopisy a peníze pomyslně stávají jen potištěným papírem, zlato má naději na další růst. I přes nedávný pokles se nedá očekávat zvrácení trendu, které má na svědomí zvyšování ceny zlata. Aktuálně byla cena za unci při zavírací ceně k 12. září letošního roku 1815,30 dolaru za trojskou unci (31,1 gramu).

Dolů mířila na úvod nového týdne cena zlata, jelikož investoři uzavírali své pozice kvůli ztrátám, které utrpěli na akciových trzích. Ty oslabovaly kvůli eskalující krizi v eurozóně, kde se schyluje k bankrotu Řecka, řekl Jaroslav Krejčí, analytik společnosti Colosseum. Čtěte také: Čeká nás splasknutí komoditní bubliny?

Podle analytiků to však není důvod k opuštění investic do zlata. Experti se ve svých komentářích zdržují nad tím, jestli jde o zlatou bublinu či nikoliv. Impulsem pro nákup zlata by měla být korekce o desetinu až pětinu aktuální ceny za unci. Poté radí investiční odborníci přikoupit zlato.

Ve třetím čtvrtletí 2011 by měla podle společnosti X-Trade Brokers růst opět poptávka po žlutém kovu. Důvodem bude, že investoři využijí zlato jako bezpečné útočiště v době nejistoty. Spotřebitelé z Asie budou nakupovat zejména šperky, západní investoři pak zlaté pruty a mince. Právě obavy z inflace a omezená nabídka investičních nástrojů stimuluje indické a čínské spotřebitele k nákupu těchto zlatých produktů, uvádí ve své investiční zprávě společnost.

Naopak investice do stříbra jsou vnímány jako investice do průmyslu. Stříbro není u investorů natolik rozšířené jako jeho žlutý bratříček. Stačí vzít v úvahu, že zlato je standardní komoditou, kterou jednotlivé státy drží ve svých zlatých rezervách. Cena stříbra se aktuálně obchoduje za 40,22 dolaru za trojskou unci. Podle Martina Kujala ze společnosti J&T Investiční společnost je stříbro více volatilní než zlato a to z toho důvodu, že investiční stříbro drží o dost méně investorů než zlato. Čtěte také: Základní pojmy při investování: výnos, riziko, volatilita

Dluhopisy

Investoři mají i nadále z dluhopisů obavy. Bojí se návratu hospodářské recese a deflace. Nelze je tak doporučit pro dlouhodobý investiční horizont (pět a více let), ale spíše na krátkodobou (do jednoho roku) či střednědobou (1 až 4 roky) investici. Preference investorů jsou spíše zaměřeny na korporátní čili firemní dluhopisy než státní. Jestliže však chcete nakoupit státní dluhopisy, měly by to být jen takové dluhové papíry, které mají rating AAA. Čtěte také: Bude druhá krize?

Akcie

V dobách hospodářské nejistoty, která právě nyní probíhá, je vhodné investovat do defenzivních titulů. Mezi defenzivní tituly patří akcie farmaceutických společností, výrobci zboží denní spotřeby jako jsou potraviny nebo hygienické potřeby. Za úvahu by stály investice do akcií obchodních řetězců jako je například americký Wall Mart. Čtěte také: Při nákupu akcií se zajímejte o odvětví, ve kterém firma působí

Bystrý investor může využít i propadů stabilních společností, kterým se daří v klidnějších dobách. Jestliže nechcete investovat do zlata a cenných kovů, můžete nakoupit akcie společností, které se zaměřují na těžbu a zpracování těchto a dalších komodit. Pokud by se globálně zvýšila inflace, nastal by zřejmě úprk mnoha investorů do komodit. Těžební firmy by tak mohly zaznamenat zvýšené obraty a zisky.

Nic nelze zkazit ani nákupy akciových společností, které nabízejí pravidelnou a přiměřeně vysokou dividendu. Dejte však pozor, aby společnost neměla příliš velké dluhy. Předlužená firma může začít umořovat své závazky právě ziskem. Obecně jsou dividendové akcie cílem nejednoho tradičního investora. Čtěte také: Dividendy v roce 2011: Čtyři tipy na dobrý výnos