reklama

Kam nejlépe uložit 100 tisíc korun na tři roky

redakce dne 01. 09. 2011 - 00:00

Přinášíme pět tipů na spořicí účty a termínované vklady, kde získat co nejvyšší výnos. Představte si situaci, že máte sto tisíc korun, které nebudete další tři roky potřebovat. Poradíme vám, kam peníze uložit, aby vám přinesly co největší výnos.

Uložit peníze na předem neznámou dobu a získat co nejvyšší zhodnocení je mnohdy nadlidských úkol. V případě, že máte přesně danou částku a dobu, se celý proces několikanásobně zjednodušuje.

Spořicí účet vs termínovaný vklad

Prostá definice spořicích účtů praví, že slouží pro uložení finančních prostředků na dobu nepřesahující jeden rok. Poté byste se měli poohlédnout po nějakém vhodném termínovaném vkladu. Tuzemské banky a družstevní záložny však postavily celou problematiku krátkodobého spoření na hlavu. I spořicí účet může mít výpovědní lhůtu, jako je tomu tradičně u termínovaných vkladů. Proto v našem letním srovnání přinášíme dva výčty. Jeden s výpovědní lhůtou nejméně na dobu jednoho roku, druhý bez výpovědní lhůty. Úrokové sazby, které na vklady na sto tisíc korun a s tříletou dobou uložení můžete získat, se tak radikálně změní.

Sto tisíc na tři roky bez výpovědní lhůty

Informace uvedená v mezititulku stručně informují, o čem bude řeč. V tomto srovnání se podíváme na nejlépe úročené spořicí účty, s vyšším zhodnocením než jsou dvě procenta. Čtěte také: Tři spořicí účty s nejvyšší úrokovou sazbou na trhu

Uložit sto tisíc korun na tři roky bez jakékoliv výpovědní lhůty je možné na spořicí účet Metropolitního spořicího družstva, které nabízí úrokovou sazbu 2,8 procenta. Druhá příčka s úrokem 2,3 procenta patří spořicímu účtu AXA Bank. Třetí místo patří nově otevřené Zuno bance a jejímu účtu nazvaného jednoduše jako Spoření. Úroková sazba činí přesně dvě procenta. Čtěte také: Zuno Bank útočí tvrdě na solar, stejně jako před lety mBank

Žádný další spořicí účet, který je úročen dvěma a více procenty v Česku momentálně není. Jestli vám nevadí výpovědní lhůta, je nabídka o hodně pestřejší. Úrokové míry jsou samozřejmě mnohem vyšší.

Nejlepší spoření s výpovědní lhůtou

Sen o pětiprocentní úrokové sazbě při vkladu 100 tisíc korun na dobu tří let s výpovědní lhůtou nejméně jednoho roku si můžete nechat zdát. V této skupině je celá plejáda čtyřprocentních úrokových sazeb. Jde vesměs o produkty, které nabízí pásmové úročení a fixace na vklad. Veškeré úrokové sazby nad 3,5 procenta nabízejí družstevní záložny. Čtěte také: Nebojte se kampeliček, nabízejí vysoké výnosy

Jasným vítězem je stejně jako u spořicích účtů i Metropolitní spořitelní družstvo, které nabízí při dvouleté fixaci úrokovou sazbu 4,8 procenta. Druhá příčka patří spořitelnímu družstvu Artesa, která na termínovaném vkladu Standard nabízí čtyřprocentní sazbu při tříleté výpovědní lhůtě.

Další tipy na termínované vklady přinášíme v přehledné tabulce, do které jsme zařadili jen takové spořicí produkty s úrokovou sazbou vyšší 3,5 procenta.

Přehled nejlépe úročených termínovaných vkladů

Družstevní záložna Název spořicího produktu Úroková sazba Délka fixace Pásmo (v Kč)*
Metropolitní spořitelní družstvo Termínovaný vklad 4,80% 2 roky 100 000 – 299 999 Kč
Artesa, spořitelní družstvo Termínovaný vklad Standard 4,00% 3 roky 100 000 – 499 999 Kč
WPB Capital WPB Termínovaný vklad 3,90% 3 roky 20 000 – 599 999 Kč
UNIBON – spořitelní a úvěrní družstvo Termínovaný vklad Klasik 3,70% 3 roky 50 000 – 500 000 Kč
WPB Capital WPB Termínovaný vklad s možností předčasného výběru 3,60% 3 roky 20 000 – 599 999 Kč

Zdroj: Banky a družstevní záložny; Zpracování: investia.cz; Poznámka: *) Pásmo vyjadřuje limit od do, kolik je nutné na účet vložit, abyste získali požadovanou úrokovou sazbu.

U spořicích produktů, zvláště u takových, které nabízejí výpovědní lhůtu, hrozí při předčasném vypovězení vkladu i nějaká ta sankce. Běžnou penalizací je několikaprocentní srážka z vkladu. Přesnější informaci naleznete ve smluvních podmínkách u konkrétního termínovaného vkladu nebo spořicího účtu.

S investicemi opatrně

Peníze na tři roky můžete vložit i do otevřených podílových fondů s doporučeným investičním horizontem do tří let. Obecně se tak dá mluvit o fondech peněžního trhu a dluhopisových fondech. Při investicích je však nutné zvážit riziko ztráty. To se týká jak možnosti nulového zhodnocení, tak i ztráty hodnoty části anebo celého vkladu. Čtěte také: Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích