reklama

Kam raději neinvestovat

redakce dne 25. 03. 2022 - 00:00

Vytvořili jsme seznam čtyři investičních instrumentů, kterým byste se raději vyhnout. Pro drobné investory existuje na trhu mnohem vhodnější a bezpečnější nástroje.

V investování platí, že co neznáte, tam neinvestujte. Víte, čemu se při investování raději vyhnout?

Na investory číhají rizika u těchto investičních aktivit:

Spekulativní akciové bubliny
Nezajištěné firemní dluhopisy
Kryptoměny
Tokeny a tokenizace

Spekulativní akciové bubliny

Pro zhodnocení kapitálu nevyhledávejte investiční nabídky do primárních úpisů akcií (IPO). Polovina firem ve Spojených státech, které v posledních dvou letech vydaly své IPO, byla ztrátových.

Čtěte také: Akcie a dividendy

Značná část společností, které jdou na burzu v primárním úpisů akcií čistě za penězi pro financování jejich růstu, je růstově orientovaná. Investoři mohou v krátkém čase získat vysoké zhodnocení vyplývající z držení akcií. Reálné peníze z tržeb do společností tím nepřitékají, anebo ne v takovém objemu, aby byl dostatečný. Dlouhou dobu takto působila například automobilka Tesla.

Nezajištěné firemní dluhopisy

Rizikem pro investice jsou i nezajištěné firemní dluhopisy, jejichž emitenti nabízí desetiprocentní výnos. Reálný výnos je o čtyři procentní body nižší. Avšak ani jeden z uvedených procentních výnosů neodpovídá riziku. Pro srovnání uvádíme rok 2007, kdy nezajištěné firemní dluhopisy slibovaly úrok 16 procent. Přesto běžní investoři tyto dluhové papíry nevyhledávali. Přednost dávali méně rizikovým aktivům.

Čtěte také: Jak se nespálit při investování do podnikových dluhopisů

Nebezpečné kryptoměny

Pro kryptoměny stačí znát jednoduché pravidlo. Nakupovat libovolnou kryptoměnu světa rovná se hazardu s penězi. Neexistuje bezpečná kryptoměna. Všechny spekulativní sázky na růst hodnoty kryptoměn jsou v podstatě vyhozenými penězi. Čína a Indie zakázaly obchodování s kryptoměnami, Rusko (sic!) to rovněž plánuje. Lze očekávat, že se podobné zákazy dostanou i do Evropy a Severní Ameriky.

Čtěte také: Gambling místo investování: Jak rychle přijít o peníze

Tunel zvaný tokenizace

Ačkoliv jsou kryptoměny mezi námi přes dekádu, do popředí se dostává modernější pojem tokenizace. Tato obdoba firemních dluhopisů je založená na blockchainu. Blockchain je původně spojován s kryptoměnami, ale dá se využít i v dalších oblastech.

Zásadní potíží tokenů je neexistence právního rámce. Pamatujete na kupónovou privatizaci? Ta se také spustila, aniž by stát vytvořil dostatečně vymahatelnou legislativu. Jak se tehdy říkalo, prostě se na chvíli zhaslo a dal se prostor všem, kteří se v šeru dokázali zorientovat. Bezprostředně po zahájení kupónovky se rozjela vlna tunelování.

Čtěte také: Co s akciemi z kupónové privatizace?

S tokeny a tokenizací to vypadá podobně, jako s českou privatizací. Česká národní banka vydala doporučení, aby lidé do tokenů neinvestovali. Investory lákají poskytovatelé tokenů na významné zhodnocení, které neodpovídá hodnotě podkladových aktiv. A navíc vás neochrání regulace kapitálového trhu, protože zkrátka není.

Volná ruka trhu předběhla legislativu. Pro klid duše se tokenizaci raději vyhněte. S nejvyšší pravděpodobností přijdete o peníze.