reklama

Kam s deseti miliony korun? Jednoduchá otázka a zapeklitá odpověď

redakce dne 29. 08. 2018 - 00:00

Do naší redakční pošty dorazil dotaz od čtenáře, který se nás ptal, kam s deseti miliony korun.

Deset milionů korun je tohle číslo 10 000 000,00. Jedna tisícina je 10 tisíc korun to pro případ, že byste si chtěli dalších 83 let vyplácet rentu. Je-li vám dvacet let, je deset milionů hodně málo. Pakliže jste překročili padesátku, jedná se o zajímavou sumu. Během ekonomicky aktivního života si s lehce podprůměrným platem vyděláte deset milionů.

Kdybyste si chtěli vyplácet 25 tisíc korun měsíčně, spotřebujete jistinu za 33 let. Do výpočtu nezahrnujeme inflaci, daně ani výnosy. Z tohoto pohledu je pro starší padesáti let deset mega atraktivní sumou. Pro studentíka na vysoké nikoliv.

Nemáte deset milionů? Přečtěte si, kam uložit milion.

Dost statistik a kupeckých selských počtů. Pro zodpovězení otázky, co dělat s deseti miliony korun, nejsou důležité. Přesto bylo dobré si na uvedených výpočtech ukázat velikost uvedené sumy.

Při rozdělování deseti milionů se můžete řídit mnoha a mnoha pravidly. My jsme je rozdělili do několika částí. Mezi dvě nejdůležitější vidíme vyřešení bydlení a na druhé vaše stáří.

Vlastní bydlení jako základ

Proč vlastní bydlení? Protože jsme v Česku, kde jen pětina populace bydlí v podnájmu. Seriózně vzato je vlastní bydlení s dostatečnou sumou peněz v pořádku. S ohledem na příznivé ceny úvěrů můžete část hodnoty nemovitosti pokrýt půjčkou. To se vyplatí především tehdy, máte-li dostatečné příjmy a zároveň chcete peníze investovat a očekáváte vyšší výnos, než kolik jsou předpokládané náklady na úvěr.

Čtěte také: Vlastní bydlení jako jistota zázemí

Zajištění na stáří

Druhou velkou oblastí je zajištění vašeho podzimu života. Budete-li mít vyřešené bydlení, bude se vám lépe plánovat. Přejít tuto oblast s odpovědí, že peněz máte dost a do penze daleko, není moudré rozhodnutí. Se zajištěním na stáří se vážou i investice.

Investice

Do kategorie investic patří všechno, kam odložíte vaše peníze s cílem uchovat jejich hodnotu a zhodnotit. Máme pro vás jen dvě slova – diverzifikace a podnikání. Nevkládejte veškerý obnos do jednoho aktiva, nebo třídy aktiv. Rovněž všechny volné peníze nevkládejte do vaší firmy.

Čtěte také: Jak nejlépe investovat peníze

Potomci

Děti jsou budoucnost. Dopřejte jim kvalitní vzdělání a maximální možnou péči. Ta se nedá vyjádřit penězi. Ty jsou přesto důležité pro dobrý základ do života, což je právě studium. Financování studia v zahraničí nebývá levnou záležitostí. Přesto se vám vyplatí. Pakliže jste děti dobře vychovaly, které se o vás ve stáří postarají.

Čtěte také: Spokojené stáří vede přes potomky a bydlení

Radost

Proboha, máte deset milionů na účtu, dopřejte si radost. Dejte si stranou menší sumu, třeba sto nebo dvě stě tisíc korun a kupte si co budete chtít. Nové hodinky, novou televizi, jeďte na dovolenou.