reklama

Kam s miliony?

redakce dne 02. 12. 2011 - 00:00

Také řešíte doslova nerudovskou otázku, kam s penězi? Pokud máte volné miliony korun, neměli byste tento příspěvek minout. Ukážeme vám, jak s penězi co nejlépe naložit do doby, než budete vědět co s nimi budete dále dělat.

Představte si modelovou situaci. Po někom blízkém zdědíte pět milionů korun. Může to být i libovolná nemovitost, kterou obratem ruky prodáte za stejnou sumu. Zkrátka máte k dispozici pět milionů, které vám spadly doslova do klína. Víte, co byste s tolika penězi dělali? Jestliže máte krizový scénář i pro tuto alternativu, můžeme vám jen poblahopřát. Předpokládáme, že ani ve snu neřešíte, co udělat s pěti miliony. Na jednu stranu jde o spoustu peněz, na stranu druhou je to zanedbatelná částka. Hned vysvětlíme.

Inspirujte se, jak naložit s volnými finančními prostředky v článku Kam uložit milion.

Je-li vám 60 let a chystáte se do důchodu, je pro vás pět milionů částka, se kterou si i v důchodu udržíte dosavadní životní standard, případně si ho zvýšíte. Pokud je vám však o třicet let méně, zařizujete si bydlení a čekáte potomky, je pět milionů docela málo. Díky této sumě se nebudete muset zadlužit kvůli hypotéce a na nové auto také nějaké peníze zbudou, ale to je tak vše. Zbytek uložíte na spořicí účet, v lepším případě na termínovaný vklad a budete se každým rokem dívat na to, jak vám naskakují úroky. O inflaci raději ani nemluvě. Čtěte také: V zajetí čísel: Minimální a průměrná mzda, nezaměstnanost, inflace, HDP

Pět milionů děleno…

Jak zjistit, že pět milionů není příliš mnoho peněz? Stačí si oněch pět milionů korun vydělit nějakou částkou, kterou byste chtěli pobírat měsíčně coby rentu. Řekněme, že byste chtěli 15 tisíc korun, což po započtení důchodového a zdravotního pojištění činí zhruba 20 tisíc. Pět milionů vydělte 20 tisíci a pak ještě jednou 12 a vyjde vám délka v letech, po které si budete moci užívat této renty.

Nebudeme vás napínat. Podle výše uvedeného vzorce budete dostávat rentu po dobu 21 let. Budete-li počítat i nějaké úroky, tak se možná, a to horko těžko, dostanete na 25 let. Je-li vám nyní 30 let, budete mít „bezstarostný“ život do 55 let. Do důchodu však budete moci odejít až o dekádu později. Čtěte také: Zajištění na stáří

Je-li vám 60 let a více, máte zajištěný hezký zbytek života relativně na pohodu. Navíc budete od státu dostávat starobní důchod podle vašich minulých výdělků. S odvody na sociální a důchodové pojištění si tak nebudete muset lámat hlavu. Pokud ano, tak coby senioři budete mít nárok na nižší odvody. Nehledě na to, že příjmy do částky 288 tisíc korun ročně nemusíte nic zdaňovat.

Z výše nastíněného příkladu je vidět, že pět milionů korun není žádné terno. Vynaložíte-li ještě pár peněz na hypotéku a sem tam nějakou hezkou dovolenou s rodinou, vystačí vám finance včetně úroků stěží na dvě desetiletí.

Bezpečné uložení peněz

Jestliže vám však do klína znenadání spadnou miliony korun, co byste s nimi udělali? Nevíte-li, je nejlepší peníze odložit stranou a teprve se rozmyslet o jejich případném použití. Jenže kam a jak peníze uložit? V první fázi doporučujeme, abyste peníze rozdělily podle zásady pojištění vkladů. Čtěte také: Krach banky nebude lidi tolik bolet

Disponujete-li pěti miliony korun, je nejvhodnější tyto peníze rozdělit do tří částí. Řekněme, že dvakrát po dvou milionech a jednou po milionu korun. Dvoumilionové vklady uložte na jednoletý termínovaný vklad. Nejvyšší úrok na trhu nabízí Metropolitní spořitelní družstvo a to 4,2 procenta, druhý nejvyšší úrok nabízí Artesa, spořitelní družstvo a to 3,8 procenta. Pro jednomilionový vklad vyberte buďto termínovaný vklad s kratší výpovědní lhůtou anebo rovnou spořicí účet. Nejlepší volbou bude buďto spořicí účet Air bank s 2,5 procenty anebo Equa Bank s 2,3 procenty. Můžete využít i Zuno spoření, avšak v této bance vám bude vklad rozdělen do více částí, neboť by bylo škoda, nevyužít „zuňácký“ trik s nulovou srážkovou daní. Ten platí jen pro vklady do výše 127 500 korun. Čtěte také: Air, Equa, Zuno: Kdopak půjde z kola ven?

Proč peníze neuložit do jedné banky nebo družstevní záložny? Důvodem je princip pojištění vkladů. Ten chrání vaše peníze až do částky 100 tisíc eur a jejich ekvivalentu v rámci jedné osoby a jedné finanční instituce. Máte-li například v jedné bance více peněz, než je oněch sto tisíc eur, v případě bankrotu dostanete jen tolik peněz, kolik je dáno ze zákona. Zbylé peníze se zahrnou do konkurzní podstaty a je otázkou, jestli je ještě někdy uvidíte.

Rok je dostatečně dlouhá doba na to, abyste si udělali jasno, jak naložíte s penězi dále. Během této doby byste si měli ujasnit, jestli budete peníze investovat, anebo je použijete na splnění vašich přání. Čtěte také: Průvodce investora: Jak a kam investovat?