reklama

Kam s penězi, když úrokové sazby na spořicích účtech klesají

Josef Švejda dne 08. 10. 2010 - 08:00

Co udělat s penězi, které máte uloženy na spořicím účtu, když úrokové sazby ukazují směr jih? Drobní střadatelé se ptají, jaké jsou další alternativy ke spořicím účtu. Moc jich není, ale pro udržení pohotovostní finanční rezervy se spořicí účty hodí.

Pryč jsou doby, kdy roční úrokové sazby spořicích účtů dosahovaly hranice 2,5 procenta. tento úrok mohl získat ještě na jaře každý klient, který měl založeno ING Konto. Avšak ani ostatní banky a družstevní záložny nespaly a nabízely svým klientům zajímavě úročené vkladové produkty.

Jaké alternativy mají střadatelé na výběr?

Pokud máte uloženy veškeré své úspory na spořicím účtu, nelze se divit, že hledáte výhodnější úročení. Vhodnou alternativou jsou termínované nebo garantované vklady. Ty fungují na podobném základu jako spořicí účty, jen mají delší výpovědní lhůtu.

Další možností jsou otevřené podílové fondy. Avšak oproti standardním spořicím účtům, termínovaným nebo garantovaným vkladům, se liší v několika podstatných detailech. Vklady do otevřených podílových fondů nejsou ze zákona pojištěné. Může se tak stát, že když se fondu nebude dařit, můžete přijít jak o výnos, tak i o část jistiny. Druhým detailem je absence jakékoliv záruky minimálního výnosu. Třetí detail je pozitivní. Jestliže délka vaší investice trvá déle než šest měsíců, budete osvobozeni od povinnosti platit srážkovou daň, která činí 15 procent z výnosu. Tuto daň naopak zaplatíte u spořicích účtů, termínovaných a garantovaných vkladů.

Tip na adresář finančních institucí
Podívejte se do adresáře finančních institucí, které působí na tuzemském trhu. Dozvíte se informace o jednotlivých bankách, družstevních záložnách, stavebních spořitelnách nebo penzijních fondech.

Není fond jako fond

Avšak ani výběr otevřeného podílového fondu není jen tak. Jestliže chcete své peníze „uložit“ (v terminologii podílových fondů se uložení peněz nazývá investici) na dobu jednoho nebo dvou let, měli byste si vybrat fond peněžního trhu. Zapomenout byste měli na akciové podílové fondy, fondy fondů, dluhopisové fondy nebo zajištěné fondy. Všechny typy fondů uvedené v předešlé větě mají příliš dlouhý investiční horizont na to, aby dokázaly během krátké doby přinést nějaký výnos. Může se stát, že vložením peněz do akciového fondu někdo vydělá během několika málo dní balík, ale to spíše patří do říše náhod.

Avšak ani investování peněz do fondu peněžního trhu nemusí znamenat výhru. Během investičního horizontu může dojít k poklesu výkonnosti fondu a ten nemusí připsat žádné výnosy.

Stavební spoření má jedno velké ale

Volné peníze můžete spořit i prostřednictvím stavebného spoření. Avšak po nedávném výstupu pseudo ministra financí Miroslava Kalouska to spíše vypadá, že se stát bude pod jeho taktovkou chovat jako loupežník.