reklama

Kam uložit peníze

redakce dne 25. 09. 2012 - 01:00

Kam s penězi je častá otázka každého, komu není lhostejný osud uložených naspořených peněz. Především pak jejich zhodnocování.
 

Pro zvolení nejlepší možné strategie, kam uložit peníze, je zapotřebí zodpovědět několik jednoduchý otázek. Ty se odvíjejí zejména od toho, kolik volných peněz chcete odložit stranou, na jak dlouhou dobu a jak vysoký výnos očekáváte. Ne každý preferuje nejvyšší možný výnos a raději volí jistotu uložení před kolísáním hodnoty vkladu. V příspěvku si představíme možnosti, kde uložit peníze.

Naspořené peníze lze uložit do celé řady finančních produktů. Vyjmenujeme si tři tradiční – spořící účty, termínované vklady a stavební spoření.

Peníze, které zrovna nepotřebujete, je nejvhodnější uložit do depozitních produktů. Bezpečný přístav tak představují spořicí účty, termínované vklady nebo stavební spoření. Před začátkem globální finanční krize se ještě doporučovaly otevřené podílové fondy peněžního trhu. Nosnou myšlenkou byla alespoň šestiměsíční držba, díky které se investoři vyhnuli placení daně z příjmu. Před rokem 2008 hojně rozšířená praxe vzala za své, když na finančních trzích došlo k historickým poklesům.

Tradiční uložení peněz

Mezi rozšířené způsoby uložení peněz patří depozitní produkty. Vhodnou skladbu, jak co nejefektivněji rozložit volné finanční prostředky, které zrovna nepotřebujete, vám ukážeme na několika příkladech. Hlavní postavami bude Felix Mužný a jeho manželka Zuzana. Jde o 40letý manželský pár vychovávající dvě děti – pětiletého Přemysla a desetiletou Sáru. Manželé mají nadprůměrné příjmy a dokáží za rok ušetřit částku 150 tisíc korun.

Spořicí účet aneb Rezerva na horší časy

Na trhu existuje na pět desítek spořicích kont, které se dále rozdělují do několika skupin. V rámci finančního serveru investia.cz dělíme spořící účty na falešné a pravé. Mírně favorizujeme pravé spořicí účty, neboť nabízejí jasná pravidla pro uložení volných peněz.

První možností, kam mohou manželé Mužní odložit peníze, je spořicí účet. Nejlépe úročený je v současnosti ten od Metropolitního spořitelního družstva. Ročně na něm lze získat výnos 2,8 procenta. Peněžní zdroje jsou kdykoliv k dispozici. Nevýhodou tohoto účtu je absence internetového bankovnictví, což v praxi znamená, že veškeré peníze musíte uložit anebo vybrat na jedné ze šesti poboček této kampeličky.

Felix však nehledá maximální možný výnos na trhu. Jde mu o snadnou správu peněz a lehké přesuny mezi jeho účty. Proto by jeho kroky měli vést do některé z nových bank jako je Zuno bank, Equa bank nebo Air bank. Úrokové sazby v těchto bankách jsou v rozmezí od 2 do 2,5 procenta. Kapitolou sama pro sebe je UniCreditBank se spořicím účtem Prima, který je úročen 2,5 procenty. Tato úroková sazba však UCB garantuje jen do konce roku 2012.

Termínované vklady

Pokud by Felix se Zuzanou nepotřebovali uložit peníze na spořicí účet, aby z něho mohli kdykoliv vybrat, nabízejí se pro zhodnocení finančních prostředků termínované vklady. Na trhu jich je přes 150. Počet však není rozhodující. Důležitým kritériem není jen a pouze úroková sazba. Pro částky 150 tisíc korun budou banky a družstevní záložny nabízet zhodnocení okolo tří procent. V případě několikanásobku této sumy lze očekávat úrokovou sazbu okolo 4,5 procenta. Avšak výměnou za delší výpovědní lhůtu.

Právě výpovědní lhůty jsou dalším parametrem termínovaných vkladů, které je dobré ohlídat. Předčasné vybrání peněz z vkladů je „trestáno“ sankcemi ve výši několika procent. Běžně jde o ztrátu ekvivalentu již připsaných úrokových sazeb.

Štědrá podpora státu

Stavební spoření, které bylo zmíněno v úvodu, má pro částku 150 tisíc své odůvodnění. Pokud by Felix sjednal tento produkt pro každého člena rodiny a ještě třeba pro své rodiče, může z této sumy ročně získat jen na státních podporách 12 tisíc Kč, což je osmiprocentní výnos. Při šestileté vázací době tak od státu získá 72 tisíc korun. Pro konzervativní zhodnocení finančních prostředků je „stavebko“ stále lukrativní záležitostí.