reklama

Kapesné pro děti ano, otázkou je kolik

redakce dne 22. 08. 2013 - 01:00

Zacházení s penězi je dovednost, která v životě nezapadne. Rodiče by neměli s kapesným příliš otálet.
 

Proplout dětstvím a dospíváním potomků nepatří mezi lehké úkoly. V některých případech jde doslova o bouřlivých několik let, kdy si junioři nerozumějí se svými „seniory“, kteří jim neustále oponují. Dojde-li však na řešení výše kapesného, v řadě situací dokáží ztichnout i největší řvouni. Alespoň na chvilku.

Kapesné jako výchovný prostředek

Kapesné má pro děti mimořádně pozitivní vliv. Jde zejména o nakládání s penězi, které plynou od rodičů a stávají se výhradním vlastnictvím ratolestí. Ty s nimi mohou libovolně naložit. I koupení bonbónů či okamžité utrácení kapesného má pro děti velký význam. Naučí se, že další peníze přijdou až za nějaký čas. Jestli za týden, dva nebo měsíc je už na vzájemné domluvě. Rodiče by se měli vyvarovat hojně rozšířené chyby. Jakmile malý nezbedník své peníze utratí, musí počkat do další „výplaty“. Jestliže by některý z rodičů polevil, ztrácí kapesné svůj hlavní výchovný účel.

Kapesné nebo ochota všechno platit?

Proti kapesnému stojí mateřská láska rodičů, kteří dítěti splní vše, oč si řekne či mu na očích vidí. Ještě o něco horší je kombinace kapesného s finanční péčí rodičů. V praxi to znamená, že dítě může financovat své zájmy jak z kapesného, tak i z toho, co dodatečně získá od rodičů. Tento přístup k penězům a dětské marnotratnosti zastává zhruba dvě pětiny rodičů. Alespoň podle průzkumu agentury Ipsos Tambor z roku 2012.

Mají-li rodiče v penězích hokej, bude jejich přístup k této základní lidské dovednosti přebírat i jejich ratolesti. O stupínek horší situace je v těch rodinách, kde se vyplácí kapesné občas. Respektive tehdy, mají-li rodiče trochu peněz nazbyt.

Jste-li v horší finanční situaci, kapesné vyplácejte v menších částkách. Je to stále lepší, než v jeho nepravidelnosti anebo když ho dětem nedáváte vůbec.

Jak vysoké kapesné?

Výše kapesného je nutné uzpůsobit jednat finančním možnostem rodiny a rovněž i věku potomka. Děti, které nejsou školou povinné, by kapesné mít neměly. Pro malé školáky chodící do první až páté třídy základní školy by mělo být kapesné ve výši mezi 10 až 50 korunami za týden. Menší děti se lépe naučí zacházet s penězi tak, že dostávají kapesné po menších částkách a současně častěji.

Děti na druhém stupni základních škol (tj. šestá až devátá třída) budou kapesné dostávat již jednou měsíčně ve výši mezi 200 až 400 korunami. Středoškoláci by měli mít kapesné ve výši 400 až 800 korun, vysokoškoláci pak v rozmezí 600 až 1000 Kč. Studenti mohou využít pro správu svých peněz osobní účet. celá řada bank nabízí vedení účtu zdarma, včetně vystavení platební karty.

Kapesné slouží pro osobní potřeby. Jestliže si potomci platí například obědy, dopravu nebo třeba ubytování na koleji či internátu, je vhodné finanční dotaci přiměřeně navýšit. Někdy je dobré, když zletilému potomkovi chodí na účet sociální dávky. Ty mohou suplovat roli kapesného, přičemž rodiče ušetří.