reklama

Dětské účty

redakce dne 23. 08. 2010 - 15:01

Dětské účty tvoří specifickou skupinu účtů pro nejmenší. Nabízí je jen několik bank. Mezi hlavní znaky, jimiž se dětská konta odlišují od ostatních, je vyšší úroková sazba, kterou jsou úročeny veškeré vklady a možnost obsluhy dětí s tímto druhem účtu.

Přehled dětských účtů

Víte co má společného včelička, slůně nebo rybička? Jde o názvy dětských účtů, které v Česku nabízí několik bank. Konkrétně pak Raiffeisenbank, ČSOB nebo Raiffeisenbank.

Tím však výčet účtů určených pro nejmladší klienty nekončí. Ve hře jsou konta X, domečky nebo mini účty. Banky obhajují dětské účty tím, že děti se musí učit hospodařit s penězi od útlého věku. Ani odborníci nemají na dětská konta jednotný názor.

Podle některých jde jen o snahu bank ulovit co nejmladšího klienta, aby jim byl věrný co možná nejdelší dobu. Tuzemští klienti patří mezi nejkonzervativnější vůbec. Jen čtyři procenta lidí je prý ochotno změnit banku.

Dětský účet musí založit dospělý

I když jsou dětské účty určeny pro děti již od šesti let, jejich zřízení musejí provést jejich rodiče nebo jiní zákonní zástupci. Po předložení dokladu totožnosti musí zákonní zástupci ukázat rodný list dítěte. Na účet je nutné složit i počáteční vklad, který se pohybuje od nuly do 500 korun. Na některých dětských účtech je možnost zřídit platební kartu.

K čemu slouží dětské účty

Obecně platí, že dětské účty jsou pro spoření nevhodné. Úročení účtů je pásmové. S rostoucí jistinou se snižuje úroková sazba. Nejlépe úročené jsou finanční částky do výše zhruba několika desítek tisíc korun.

Konto roste s věkem dítěte

Jakmile je dítěti zřízeno dětské konto, roste spolu s ním. Banky ve většině případech nemění číslo účtu, ale jen jeho název, podmínky jeho užívání a ceny za své služby.

Dětské účty zřizují kromě bank i družstevní záložny. Podmínky při založení konta pro nejmenší jsou obdobné jako u bank. Ne každá kampelička disponuje hustou sítí svých poboček. Hustota pobočkové sítě může být pro část klientů klíčová. Stačí se přestěhovat do jiného města, kde družstevní záložna nemá pobočku a komunikace s kampeličkou se může zkomplikovat.