reklama

Kde koupit investiční zlato?

redakce dne 29. 11. 2013 - 00:00

Investovat do zlata je jednou z možností, jak uchovat hodnotu peněz. Ideálně se jeví nákup fyzického zlata a jeho odnos domů.
 

Nákup investičního zlata můžete uskutečnit několika způsoby. Je možné si koupit přímo fyzický zlatý slitek anebo podíl v něm. Rovněž je možné si koupit mince a medaile, které jsou ze zlata a více než obsah zlata určuje hodnotu umělecké zpracování, pověst mincovny a spekulace nad budoucí poptávkou.

Pořizování zlata po částech je určeno pro každého, kdo nechce nakupovat slitky po nízkých gramážích, třeba dva či pět gramů, avšak na větší hmotnosti nemá dostatek financí. Investor proto volí nákupy po menších částkách a zároveň trpělivě čeká, až nakoupí dostatečné množství zlata, které by si mohl nechat poslat poštou anebo osobně vyzvednout na výdejovém místě.

Možností, kde zlato koupit, je celá řada. Tradičním prodejcem tohoto kovu, zejména zlatých mincí, je Česká národní banka (ČNB). Pozadu nezůstávají ani další prodejci. Kromě nepřeberného množství internetových obchodů, které se zlatem obchodují, můžete tento kov ve formě zlatého investičního slitku pořídit i na vybraných pobočkách České pošty. V tuzemsku existují i privátní subjekty, které se zlatem nejen obchodují, ale i sami vytvářejí zlaté mince. Namátkou lze zmínit třeba Pražskou mincovnu. Čtěte také: Nejdražší české zlaté a stříbrné mince

Kde nakoupit investiční zlato? Níže v článku vám ukážeme místa, kde nakoupit zlato. Možností je dostatek, stačí si vybrat nejvhodnější variantu.

Česká národní banka

Centrální banka vydává každým rokem pravidelně zlaté a stříbrné mince a medaile. Mince a medaile mají kvalitní zpracování, omezený náklad a mezi sběrateli je takový zájem, že jsou vedeni v seznamech. Část mincí a medailí se dá koupit i ve volném prodeji, ale nejde o příliš velké počty. Pro movitého a pravidelného investora je vhodnější dostat se do pořadníku ČNB.

Česká pošta

Od letošního podzimu zkouší Česká pošta prodávat zlato na 15 vybraných pobočkách. Předmětem prodeje jsou slitky investičního zlata v hmotnostech od půl do pěti gramů. Zlato je prodáváno v plastových pouzdrech o velikosti platební karty. Punc a informace o slitku je zatavené v pouzdře. Čtěte také: Česká pošta prodává investiční zlato

Podobně jako u jiných prodejců zlatých slitků i zde platí, že pokud slitek z pouzdra vyjmete, snižuje se výkupní cena, neboť kupující promítne náklady za znovu ověření slitku.

Nákupní galerie

Řeč není o nákupních galeriích v obchodních centrech, nýbrž o kamenných prodejnách. V nich si můžete předmět vaší zlaté touhy prohlédnout a případně i zakoupit. Prodej zlata tímto způsobem má především pro začínající investorské sběratele tu výhodu, že mohou vše zkonzultovat s personálem a nechat si doporučit tu nejlepší možnou variantu.

Internetové obchody

Nákup zlata prostřednictvím internetových obchodů má nevýhodu v nákladech. Jak bylo uvedeno výše, kromě faktické ceny zlata platíte marži obchodníka a rovněž za zpracování. K tomu připočtěte náklady na zaslání. Ty mohou být relativně vysoké, neboť podstatný vliv na „poštovném“ bude hrát pojištění zásilky.

Riziko, že natrefíte na neseriózního internetového prodejce, je všudypřítomné. Rozhodující pro nákup je tak historie a reference obchodníka. Čtěte také: Jak na starožitnosti

Rozdílné ceny zlata

Při nákupu je nutné mít na vědomí, že cena slitků, mincí, medailí apod. se skládá jak ze samotné hodnoty zlata, tak i z přirážek, které si účtují obchodníci, zpracovatelé a dovozci. Proto například mince o hmotnosti jedné trojské unce stojí 45 tisíc korun, byť se v době psaní tohoto článku se trojská unce pohybovala okolo 1220 dolarů (zhruba 24 400 korun).

Vybrané investiční tipy

Investiční zlato ve formě slitků nakupujte raději v menších hmotnostech. Čím těžší je slitek, tím hůře se vám bude v budoucnu prodávat. Je mnohem lepší držet tucet uncových slitků, než jeden o hmotnosti 300 gramů.

Podle doporučení celé řady finančních poradců, kteří jsou zaměřeni na majetkové poradenství, by mělo zlato být zastoupeno v investorově portfoliu alespoň z pěti procent. Zlato primárně neslouží pro spekulativní držení, nýbrž pro uchování hodnoty peněz. Čtěte také: Zlato předá váš úspěch dalším generacím

Chcete-li potěšit i vaše oko, je vhodnější upřednostnit nákup zlatých mincí či medailí. Roste šance, že se s vámi pořízených mincí a medailí stane časem vyhledávaný sběratelský artikl. V těchto případech se pak cena odvozuje od zájmu sběratelů-investorů.