reklama

Kde si sjednat hypotéku? Online anebo v bance?

redakce dne 26. 05. 2017 - 00:00

S hypotékou strávíte značnou část života. Věnujte pár minut jejímu správnému výběru. Podobné zásady platí pro libovolný finanční produkt.
 

Hypoteční úvěr je závazkem na dvě až tři desetiletí. Kromě budoucího snu o vlastním bydlení s sebou přináší stres a značné výdaje. Proto byste výběru hypotéky měli věnovat zvýšenou pozornost. Rozhodnutí učiněné bez hlubšího rozmyslu vás ovlivní nejméně na rok a zbytečně zatíží vaši peněženku.

Čtěte také: Hypoteční desatero

Online nebo s poradcem?

Internetové srovnávače hypotéčních úvěrů vám pomohou získat představu, na jakou výši úvěru dosáhnete. Nevýhodou je, že získáte zkreslené informace na základě několika málo hypotečních produktů.

Oproti tomu u finančního poradce získáte kompletní nabídku od všech bank, které se financováním bydlení zabývají. Bonusem pak je zkušenost makléře, který vám může poradit i s „triky“, jak na úvěr dosáhnout. Někdy jsou takové rady spíše šibeniční a není úplně dobré jim vycházet vstříc.

Čtěte také: Našponovaná hypotéka

Dalším místem, kde si sjednat hypotéku, je banka. Jestliže nemíříte na jistotu za konkrétní nabídkou, je vhodné provést kolečko po trhu. Navštívíte více bank, uděláte si obrázek o nabídkách a ujasníte si své preference. Tento postup není příliš využívaný pro jeho časovou náročnost.

Stoprocentní hypotéka?

Česká národní banka omezuje stoprocentní hypotéky, ve kterých se celý úvěr pokryl nákupem nemovitosti. Žadatel o hypotéku nemusel vložit žádné vlastní peníze. Omezování stoprocentních hypoték je nyní formou metodiky ČNB. V poslední době hypotéční makléři našli způsob, jak toto nařízení obejít prostřednictvím úvěrů ze stavebního spoření anebo spotřebitelských půjček.

Čtěte také: Čtyři časté chyby při výběru hypotéky

Problematikou nepolíbený člověk mohl snadno získat představu, že stoprocentní hypotéky byly běžné a on na ně nyní díky směrnici ČNBY nedosáhne. Pravda je však taková, že na stoprocentní hypotéky dosáhlo relativně málo žadatelů. Poměr úvěru k hodnotě nemovitosti (tzv. ukazatele LTV) byl obvykle mezi 70 až 80 procenty. Zbytek peněz musel klient zafinancovat ze svého. Stoprocentní hypotéky, ale i vyšší, třeba 110procentní, jsou přednostně poskytovány bonitní klientele.

Proč hypoteční makléř?

Nemáte-li tip ani zkušenost s konkrétní bankou, využijte služeb specializovaného hypotečního makléře. Kromě výběru té opravdu nejvhodnější hypotéky včetně bezkonkurenčních podmínek, vám pomůže usmlouvat i úrokovou sazbu. Každá úspora, byť jen desetiny procentního bodu, může u milionové hypotéky být v čase docela významná.

Čtěte také: Jak na hypotéky

Hypoteční makléř vás provede celým procesem, od prvotního záměru vzít si hypotéku, přes nutnou dokumentovou administrativu až po přidělení úvěru a jeho čerpání a splácení.