reklama

Kdo si spoří na důchod?

redakce dne 24. 08. 2011 - 00:00

Přibývá lidí, kteří pozvolna chápou, že je ve stáří stát nezajistí. Řeč je o starobních důchodech a snaze budoucích penzistů během ekonomicky aktivního života naspořit nějaké peníze k dobru.

V následujícím článku vycházíme z průzkumu veřejného mínění agentury Perfect Crowd, který si nechala zpracovat finančně-poradenská společnost AWD ČR. Společnost Perfect Crowd se na podobné průzkumy zaměřuje. Zatím poslední byl o zvycích tuzemských milionářů.

Průzkum, jehož výsledky vám v tomto příspěvku přinášíme, byl zaměřen na lidi s hrubými měsíčními příjmy nad 30 tisíc korun (tj. 22 640 korun čistého pro svobodnou a bezdětnou osobu) a jejich přípravu na stáří. Na lidi s nadprůměrným příjmem se finančně-poradenská společnost AWD ČR zaměřuje. V tuzemsku je lidí s nadprůměrnými příjmy okolo jedné třetiny práceschopného obyvatelstva, což je v absolutních číslech okolo 1,5 milionu.

Agentura Perfect Crowd ve svém průzkumu zjistila, že lidé s měsíčními příjmy 30 tisíc korun hrubého se nechtějí v budoucnu spoléhat na stát a jím vyplácený starobní důchod. Finanční rezerva tak pro 79 procent lidí s nadprůměrnými příjmy není neznámé slovo. Nejoblíbenějším spořicím produktem v této skupině obyvatel je penzijní připojištění, které má sjednáno 86 procent lidí s hrubým platem nad 30 tisíc korun. Necelá polovina respondentů uvedla, že spoří i prostřednictvím stavebního spoření.

Motivace pro spoření

Nejsilnější motivací k výhodnému spoření je vytvoření dostatečně velké finanční rezervy, jejíž čerpání zachová současnou životní úroveň i v méně příznivé době. Tento názor zastává 73 procent lidí s nadprůměrnými příjmy. Zhodnotit výhodně úspory je hlavní motivací 12 procenta lidí a devět procent spoří zejména pro to, aby měli na stáří dostatek zdrojů pro své záliby. Pouze čtyři lidé ze sta spoří proto, aby si jejich majetek mohli užít i jejich potomci.

Bohatí lidé a finanční poradci

Pro finančně-poradenské společnosti je klíčová informace, že se zvyšujícími příjmy roste zájem Čechů po finančním poradenství. Služeb finančních poradce využívá zhruba 37 procent lidí, zatímco dalších 29 procent o něm přemýšlejí. Pro čtyři z deseti dotázaných, kteří finančně-poradenských služeb zatím nevyužívají, by kontaktovali finančního poradce právě kvůli důchodu a financování bydlení. Čtěte více: Bude vám ve stáří stačit váš důchod?

Z výsledků průzkumu je zřejmé, že bonitní Češi začali více spořit, protože pochopili, že stát se o ně v penzi nepostará, řekl Tomáš Rampula, hlavní analytik AWD ČR.

Podle aktuálních informací Asociace penzijních fondů ČR mělo smlouvu penzijního připojištění ke konci loňského roku 4 595 342 lidí. Ke stejnému datu bylo podle údajů Asociace českých stavebních spořitelen sjednáno 4 845 319 smluv ke stavebnímu spoření ve fázi spoření. Význam vlastního spoření narůstá jednak s rostoucími příjmy, tak i s průměrným starobním důchodem, který činil ke konci letošního prvního pololetí 10 527 korun. Čtěte více: Důchody a důchodci ve statistikách ČSSZ