reklama

Kdy a komu se vyplatí americká hypotéka

redakce dne 19. 06. 2014 - 00:00

Americká hypotéka představuje řešení financování, ve kterém potřebujete vyšší úvěr a jste schopni dát do zástavy nemovitost.
 

Oproti spotřebitelským úvěrům má americká hypotéka dvě klíčové vlastnosti. Je možné získat vyšší objem finančních prostředků a současně za nižší úrokovou sazbu, než v případě spotřebitelské půjčky. Získání financí je však z administrativního pohledu náročnější a prvotní nadšení z nižších úroků může být vykoupeno vstupními náklady za pořízení znaleckého posudku k nemovitosti. To však nebývá nikterak dramaticky vysoká položka, která by pořízení úvěru výrazně prodražila. Čtěte také: Konsolidace úvěrů je vhodná pro každého dlužníka

Strasti americké hypotéky

Záporů pro sjednání americké hypotéky je však více. Alespoň z bankovního pohledu na kvalitu žadatele a jím vlastněné reality. Musíte disponovat úvěrovatelnou nemovitostí, kterou banka vezme do své zástavy. Nejeden finanční dům se rozhoduje i podle toho, k jakému účelu objekt slouží. Jde-li o rezidenční objekt, v němž žadatel o úvěr bydlí, anebo je nemovitost určena jen k rekreačním účelům, případně jde o pozemek či stavba typu stodoly anebo jiný hospodářský objekt.

Banky vycházejí z jednoduché logiky, že žadatel o úvěr bude v případě obtíží vše aktivně řešit a nebude k problémům zastávat laxní přístup. Proto je v případech americké hypotéky kladen důraz na rezidenční reality určené k celoročnímu pobývání a v podstatě jedinému místu bydlení dotyčné osoby. Čtěte také: Archaické pojmy opět na scéně: Výpůjčka, výprosa a zápůjčka

Americká hypotéka se vyplatí každému, kdo vlastní relativně atraktivní nemovitost a potřebuje si půjčit vyšší objem peněz.

Podle uvedené logiky banky nemají dostatečnou záruku, mají-li poskytnout úvěr na druhojakostní nemovitosti, která není pro budoucího žadatele životně důležitá a v případě obtíží při splácení americké hypotéky se s ní snadno rozloučí. To je možné třeba v případě zastavení chaty nebo víkendové chalupy, ke které nemá její majitel dostatečně citový vztah, aby jí v případě obtíží udržel zuby nehty ve svém vlastnictví. Čtěte také: Hypotéky, které u nás (zatím) nejsou

Avšak ani v případě kvalitní nemovitosti nemají žadatelé o americkou hypotéku vyhráno. Musejí doložit finanční histori. Banka si je navíc prověří v registrech dlužníků. Projdou zcela běžnou procedurou obvyklých podmínek pro získání hypotéky jako je velikost příjmů a šance na jeho udržení i do budoucna apod. Musí splnit běžné požadavky na bonitu.

Peníze na cokoliv

Americká hypotéka patří do velké skupiny úvěrů a půjček bez nutnosti udání důvodu, na co potřebujete finanční prostředky. Podobnost s běžnými spotřebitelskými úvěry na cokoliv je tak v tomto případě vysoká.

Kvůli americké hypotéce si nemusíte u nejedné banky zakládat nový bankovní účet. Oproti spotřebitelským úvěrům získáte výhodnější úrokovou sazbu. Samotný poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti může dosáhnout i 70 procent. Máte-li nemovitost v hodnotě dvou milionů korun, je možné získat v tomto případě až 1,4 milionu korun.

Některé banky nabízejí možnost předčasného splacení hypotéky bez sankcí a dodatečných poplatků. Americká hypotéka se tak více podobá běžnému spotřebitelskému úvěru než standardní hypotéce. Čtěte také: Jak na mimořádnou splátku hypotéky