reklama

Dilema: Vyplatí se zvýšit příspěvek na penzi?

redakce dne 02. 06. 2016 - 00:00

Doslova dilema vyvstane, kdy a za jakých okolností zvýšit platbu do penzijního spoření. Ne vždy navýšení vyplatí.
 

Penzijní společnosti zhruba touto dobou (duben a květen, poznámka redakce) posílají účastníkům penzijních fondů přehledy o stavu a zůstatku jejich penzijního účtu a jeho výkonnosti. Kromě toho lákají na změnu investiční strategie anebo rovnou vyzývají k přechodu z transformovaného do účastnického fondu. K informačnímu balíčku přikládají i krátký dodatek ke smlouvě, který je určený pro změnu placeného příspěvku. Zodpovědní účastníci třetího pilíře se dostávají do situace, kdy dumají, jestli a o kolik zvýšit platbu. Případně nevyužít tiskopis pro snížení příspěvku. Čtěte také: Kolik milionů korun zajistí slušnou penzi?

Strop pro zvyšování příspěvku

Spoření na penzi je pro drtivou většinu budoucích seniorů jednoznačně pozitivní. Otázky, zda se vyplatí spořit anebo investovat, nebudeme v tomto příspěvku rozebírat. Budeme předpokládat, že se náš typový účastník bude přiklánět ke zvýšení placeného příspěvku.

Pohledem do přehledu vašich příjmů a výdajů si spočítejte, jestli jste schopni dlouhodobě utáhnout zvýšení příspěvku na penzijní spoření.

Úpravu příspěvku je nutné oznámit penzijní společnosti. Buďto lze využít již zmíněný tiskopis vložený do informačního balíčku, anebo kdykoliv. Informace jak na to naleznete nejen na webu vaší penzijní společnosti.

Zvyšování na tisíc, dva a více korun

Pro navýšení příspěvku mluví především situace, kdy je penzijko vaším jediným produktem na stáří a současně činí váš příspěvek méně než tisíc korun. Stát vám pro částky od 300 do 1000 korun přispěje v rozmezí od 90 do 230 korun. Pro maximalizace užitky je vhodné se zaobírat myšlenkou na zvýšení příspěvku na tisíc korun. Čtěte také: Doplňkové penzijní spoření: „Agresivnější“ spoření na stáří

Pakliže již nyní posíláte na svůj penzijní účet v rámci třetího pilíře tisícikorunu, a nemáte zrovna hluboko do kapsy, můžete za další tisícikorunu měsíčně získat nárok na snížení daňového základu a dosáhnout úspory z daně příjmu až 1800 korun.

Zcela odlišná situace platí, máte-li již nastavenou úložku na možném logickém maximu, čímž myslíme ony dva tisíce korun. V případě vaší účasti v transformovaném fondu, ve kterém horko těžko výnosy překonávají inflaci, je vhodnější poohlédnout se po jiné investici. Jste-li v režimu účastnického fondu, můžete jednou ročně volit změnu investiční strategie a tím se dostat k lepším výnosům, byť budou vykoupené tolik všudypřítomným rizikem ze ztráty hodnoty investice. Čtěte také: Kolik peněz ztratíte při „spoření na důchod“?