reklama

Časté příčiny, když nefunguje platební karta

redakce dne 27. 08. 2021 - 00:00

Jistě znáte situaci, kdy vám při placení nefunguje platební karta, kterou chcete použít. Příčin může být hned několik.

Význam hotovosti se v průběhu času snižuje, přesto nezanikne. Alespoň ne do té doby, kdy budou platební karty a jiné elektronické platební prostředky vykazovat chyby.

Čtěte také: Zásady správného používání platebních karet

Mezi nejčastější důvody, proč nefunguje platební karta je, že na účtu nemáte dostatečný objem finančních prostředků. Existuje i celá řada jiných důvodů, se kterými je při placení dopředu počítat. Vyjmenovali jsme řadu běžných důvodů, které vám překazí elektronickou platbu kartou.

Nedostatek hotovosti na účtu

Nejčastější chybou je nedostatek finančních prostředků na vašem platebním účtu. Ráno zkontrolujte stav bankovního konta, ale večer při placení na něm máte o dost méně. Častou příčinou je inkaso nebo jiná automaticky proběhlá platba, která vám strhne z účtu peníze.

Čtěte také: Kdo neplatí kartou

I když drtivá většina transakcí se odehrává ráno, jakmile se otevře clearingové centrum České národní banky, ne vždy se všechny platby vyřídí automaticky. Proto když si během snídaně zkontrolujete stav zůstatku, s nejvyšší pravděpodobností se předem zadaný trvalý převod provede až později.

Bez elektrického proudu

Platební terminál je nutné mít připojený k internetu a samozřejmě k elektřině. Jakýkoliv výpadek proudu má za následek znefunkčnění celého platebního ekosystému. Ačkoliv všechny zbývající komponenty fungují bezvadně, bez elektřiny se zkrátka platba neodešle.

Čtěte také: Debetní karty: Význam, funkce a efektivní použití

Technická chyba na straně obchodníka

Technických příčin na straně obchodníka může být celá řada. Problémy s internetovým připojením jsou relativně běžné, stejně jako různé zamrznutí elektronických pokladen a jejich následný restart. Tady záleží na zdatnosti obsluhy platebního terminálu, jak rychle dokáže nenadálou situaci vyřešit. Zvětšující se fronta netrpělivých zákazníků na klidu nepřidá. Stres a chybovost na straně personálu přibývá s každým dalším čekajícím zákazníkem.

Technická chyba na straně banky (vydavatele karty)

Chybami a výpadky trpí i banky a vydavatelé karet. V takovém případě vám nepomůže téměř nic. Oproti technickým chybám a výpadkům proudu na straně obchodníka jsou chyby bank a vydavatelů karet ojedinělé.

Čtěte také: Platební a městské karty se hlásí o slovo

Karta nefunguje

Podpásovkou bývá, když vám zničehonic přestane fungovat platební karta. A je jedno, že doba platnosti karty končí až za dlouhou dobu, stejně jako, že na účtu máte prokazatelně dostatečný objem peněz. V tomto případě je nejvhodnější ověřit nefunkční kartu na nejbližším bankomatu a poté se vydat do banky. Případně přes internetové bankovnictví požádat o vydání nové karty.

Čtěte také: Bezkontaktní platební karty dobývají Česko

Hotovost jako zachránce

Ve všech uvedených případech vás zachrání platba v hotovosti. Nosit s sebou trochu peněz je vhodnou prevencí před nenadálými rozmary techniky. Značně nepraktické je mít u sebe vícerou bankovek s portrétem tatíčka Masaryka, u řady drobných nákupů vám dobře poslouží jedna dvě bankovky nižších hodnot.