reklama

Když zaklepe stáří

redakce dne 22. 08. 2011 - 00:00

Když zaklepe na dveře stáří, neptá se, co jste dělali v mládí. Vy byste si však měli položit otázku, jestli jste se v mládí dostatečně finančně zabezpečili na stáří. V pokročilém věku toho už moc nestihnete.

Se stářím je to jako se zimou. Jakmile zaklepe na dveře, neptá se, co jste dělali dříve, ale jak zimu přečkáte. Máte-li dostatečné zásoby dřeva nebude žádný mráz tak silný, aby oheň ve vašem krbu vyhasl. Podobné je to i s finančními prostředky, které jste si připravili během vašeho života.

Pondělní zamyšlení o penězích, stáří a zimě se nám zdálo jako zajímavé téma pro článek. Nezlobte se na nás, nebudete-li se vám text líbit. Neobsahuje žádné rady, tipy ani fígle na to, jak a kde vaše peníze co nejlépe zhodnotit. Zkrátka jsme se zamysleli a přinášíme náš pohled na stáří z finančního pohledu. Čtěte také: Penzijní připojištění: Pětistovka měsíčně vás v penzi nespasí

Plán je začátek

Pro přípravu na zimu je nutné vědět, jak bude dlouhá a co od ní očekáváte. Tomu přizpůsobíte i přípravu dřeva, jeho množství a v neposlední řadě i dostupnost. Je rozdíl mít dostatek louče v dřevníku hned vedle vašeho obydlí, anebo ve stodole pro kterou musíte na opačnou stranu dvora. Opravdu chcete pro dvě otepi dřeva prohrabávat každodenně cestu skrze závěje sněhu?

Podobné je to i s přípravou finančního plánu pro podzim vašeho života. Jestliže začnete včas, ušetříte si ve stáří mnoho starostí. Klíčovou pro důchod je zvolení vhodné kombinace finančních produktů, ze kterých vytvoříte takovou mozaiku, jenž vám bude nejvíce vyhovovat. Čtěte také: Odcházíte do důchodu? Než umřete, dostanete přes dva miliony korun

Dodržování plánu je důležité

Umíte správně topit? Pokud ano, tak víte, že nejsilnější polena se hodí přiložit do kamen na noc anebo na dobu, po kterou nebudete doma. Podobné je to i s vašimi penězi. Jestliže se budete držet vašeho finančního plánu, ušetříte si v budoucnu plno potíží. Zcela jistě nechcete přece řešit komplikace finančního rázu. O to méně ve stáří.

Máte-li problémy s dodržováním plánu, nebo jeho vytvořením, obraťte se na odbornou pomoc. Připravit dřevo si můžete sami, anebo si zaplatíte brigádníka, který vám ho naštípá a naskládá do dřevníku. Nebude to zadarmo, ale budete mít jistotu, že práce bude odvedena kvalitně a včas.

Podobné je to i s finančními plány, jejich sestavením a následnou kontrolou. Nebojte se požádat o odbornou pomoc. Obraťte se na kvalifikované finanční nebo bankovní poradce, kteří vám pomohou vytvořit dostatečnou finanční zásobu, abyste v klidu a blahobytu přečkali své stáří a mohli si tak naposledy plnými doušky užít poslední etapu vašeho života. Čtěte také: Z redakční pošty: O důchodech