reklama

Kočkopes namísto důchodové reformy aneb Znárodnění a předčasné volby

Eva Nachtmannová dne 11. 03. 2011 - 00:00

Ještě ani nestačily vychladnout hlavy oponentů důchodové reformy a už si opozice mne ruce nad tím, jak znárodní peníze uložené v soukromých penzijních fondech. Sociálně demokratičtí politici přichystali další kalibr. Chtějí poslat zemi příští rok k předčasným volbám.

Trochu to připomíná jedno smetiště, na kterém jsou dva kohouti. Ti mezi sebou bojují o kus žvance. Podobnou snahu mají i politici České strany sociální demokratické. Jedním slovem by se dali nazvat jako cháska, ale neodsuzujme je hned.

Důchodová reforma a s ní spojené změny v důchodovém systému se ještě nedostaly ani do paragrafového znění, a už část politického spektra volá po znárodňování finančních prostředků svých občanů. Obávají se, že peníze vyvedené do privátního penzijního pilíře budou chybět v průběžném systému. Současně odmítají jednotnou sazbu daně z přidané hodnoty, která je jednou z nejspravedlivějších daní. Přesun většiny zboží a služeb z dolní sazby do vyšší je prvním krokem k zavedení jednotné sazby DPH. Reforma penzí využívá argument zvýšení DPH, případně jejich sjednocení.

I když řada výpočtu ukazuje, že do státní pokladny přiteče z daní vyšší příjem. Stát tak kromě pokrytí výpadků v průběžném důchodovém systému z důvodu vyvedení části peněz, získá další peníze, které může použít na cokoliv. Ještě před rokem se v souvislosti s důchodovou reformou mluvilo o tom, že ji českému státu zaplatí polostátní společnost ČEZ prostřednictvím vyplácených dividend. Nyní se o tomto způsobu financování takřka nemluví. Energetický moloch ČEZ potřebuje peníze na investice do infrastruktury, která byla v posledním desetiletí značně zanedbávána. Čtěte více: Spoření na důchod by nemělo být povinné

Tanečky okolo vyšší sazby DPH

Ještě ani pořádně neproběhla diskuse mezi těmi, kterých se zvýšení sazeb DPH dotkne, a vláda přišla s novým nápadem. Jde o zavedení jednotné sazby daně z přidané hodnoty na všechny typy zboží a služby. Současně dojde ke snížení této sazby na 17,5 procenta. Zatímco v příštím roce bude základní sazba DPH činit 20 procent a snížená 14 procent, od roku 2013 bude zavedena jednotná sazba ve výši 17,5 procenta. Toto řešení mělo být navrženo okamžitě a zbytečně se nevysilovat diskusemi s různými zájmovými skupinami, na které dopadne zvýšení DPH.

Stojí za zmínku, že jednotnou sazbu DPH má v rámci Evropské unie jen Dánsko a to 25 procent.

Se zavedením jednotné sazby DPH však přichází ruku v ruce další riziko, kterým bude dodatečné přerozdělení v podobě grantů a dotací. Koalice tak nastartuje další z mnoha neprůhledných systémů, ve kterých se budou pohybovat peníze a nepůjde o malé částky. Ponechme tuto domněnku zatím stranou.

Opozice chce nové přerozdělení moci

Současný stav s důchodovou reformou nebo zvyšování daní se nelíbí opozici v podání poslanců z České strany sociálně demokratické. Namísto konstruktivní snahy o komunikaci si poslanci z ČSSD stěžují na to, že nebyli přizváni k projednávání dané agendy. Koaliční politici naopak kontrují, že své kolegy z opozičních stran (kromě ČSSD ještě i z KSČM) na jednání zvali, ale ti se odmítali jednání účastnit. Důsledkem toho je, že opozice začíná mluvit o budoucím znárodňování peněz v soukromém pilíři penzijních fondů. Tyto jednou vyvedené finanční prostředky z průběžného důchodového systému se opět vrátí tam, odkud přišly. Má se tak stát v okamžiku, kdy se ČSSD dostane k moci. Řádné volby budou vypsány nejdříve v roce 2014. Politici z ČSSD požadují, aby se předčasné volby konaly napřesrok. Jako důvod k volbám považují právě probíhající přípravy na důchodovou reformu penzí, zvyšování DPH a vlastně celou politiku současné koalice. Čtěte více: Důchodová reforma jako dobrá příležitost pro finanční poradce