reklama

Kolik je bilion?

redakce dne 02. 04. 2020 - 00:00

Bilion je záludné číslo. Kolik nul má bilion? A je pro Čecha bilion korun stejně peněz jako bilion Kč pro Američana?

Rozeberme si postupně bilion. Důležitý je kontext úhlu pohledu. Nezbytné je, zda se na bilion díváte jako Čech anebo jako například Američan. Všechno začíná u číselných systémů, které se v Evropě a v USA používají. Evropa má krátký, USA dlouhý.

Čtěte také: Kolik nul má miliarda, kvadrilion nebo sextilion?

Kolik nul má bilion?

Číslo 1 000 000 000 000 je pro Evropana bilion, avšak Američané ho považují za trilion. Americký bilion 1 000 000 000 je pro Evropana miliardou. Evropský bilion má 12 nul, americký jen devět.

Nejbohatší lidé světa stále svůj majetek počítají na miliardy a biliony.

Je bilion opravdu miliarda?

Ano, i ne. Tvrzení může být správné, když si řekneme, že bilion je miliarda. Ideálně stejné měny. Pro Čecha je miliarda korun stejně peněz jako pro Američana bilion korun. Proto je vhodné před každou konverzací s občanem poslední supervelmoci na světě vyjasnit si terminologii a ideálně si číslo napsat a vyjasnit počet nul.

Biliony a miliardy

V Evropě má bilion tisíc miliard (a miliarda obsahuje tisíc milionů), avšak v USA je bilion složený z tisíce milionů. Milion je pro obě strany Atlantského oceánu stejný. Vyjadřuje vždy tisíc tisíců. Stačí si pro přehlednost do komínku vyskládat bankovky s portrétem národního obroditele a Otce národa Františka Palackého.

Určité zmatení mohou pociťovat i příznivci amerického seriálu The Billions, který se do češtiny překládá jako Miliardy. Přesnějším názvem by bylo vyjádření počtu nul. Byť slovo v tomto případě vhodnější než číslo.

Milion a bilion

Stejně jako v části biliony a miliardy, také milion a bilion obsahují jiné počty. Pro Čecha, Němce nebo Španěla je bilion sto tisíc milionů. Američanovi těch milionů do bilionu stačí jen tisíc.

Bilionáři v žebříčku Forbes

Tradiční žebříček miliardářů, který dlouhodobě a globálně sestavuje časopis Forbes, se termínově upravuje pro obě strany Atlantiku. Pouze na Novém kontinentě se nazývají bilionáři.

Bilion a peří

Kontrolní otázka na konec. Je více bilion dolarů nebo bilion korun? Napovíme, abyste se neřídili selským rozumem jako třeba u kilogramu peří a kilogramu železa.

Velká čísla přehledně: