reklama

Jaká je náplň činnosti Komise pro spravedlivé důchody?

redakce dne 04. 03. 2019 - 00:00

Nově zřízená Komise pro spravedlivé důchody chce řešit především dílčí záležitosti v penzích. K systémovým krokům se moc nemá.

Skutečná důchodová reforma je stále v nedohlednu. Tak by se dalo shrnout založení Komise pro spravedlivé důchody i její první letošní setkání, které proběhlo 22. února 2019.

V čele Komise pro spravedlivé důchody stojí předsedkyně Danuše Nerudová, která je profesorkou Mendelovy univerzity v Brně. Dosud se Nerudová zabývala daněmi. Důchodový systém je tak pro ni zřejmě velkou životní novinkou a zároveň výzvou. Komise je složená ze zástupců 43 subjektů, které ministerstvo práce a sociálních věcích oslovilo. Mezi ně patří zástupci politických stran a hnutí, které jsou zastoupeny v obou komorách Parlamentu ČR, profesních organizací a univerzit.

Komentář: Důchodové nespravedlivosti: Došlápneme si na bezdětné!

Podle vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Jany Máláčové je vzniklá Komise zaměřena především na rozklíčování stěžejních témat, které trápí současný důchodový systém. Komise pro spravedlivé důchody nemá reformní étos. Pozicuje se do hledání řešení a nápravy dlouhotrvajících křivd.

Odstraňování důchodových nespravedlivostí

Klíčovou činností nově vzniklé Komise pro spravedlivé důchody je hledání příjmů pro zabezpečení důchodového systému, narovnání nižších důchodů žen, dále pak vdovských a vdoveckých důchodů. Komise chce řešit i dřívější odchod do důchodu pro fyzicky náročné profese.

Související téma: Filiahotel aneb Ženy pod tlakem tří směn

Hlavními body Komise pro spravedlivé důchody bude hledání příjmů do penzijního systému a poměr důchodu ke mzdě.

Hledáním dalších zdrojů financování důchodů souvisí s proměnami trhu práce a stárnutí populace a z toho vyplývající hrozba finanční nerovnováhy. Tato problematika bude diskutována v rámci nově založeného Odborného týmu pro spravedlivé důchody.

Nižší penze žen

Ženy mají v Česku dlouhodobě nižší důchody než muži. Průměrný unisex sólo starobní důchod činil k 31. prosinci 2018 částky 12 418 Kč. Muži pobíraly průměrný důchod ve výši 13 683 korun, ženy 11 281 korun. Za nižšími důchody stojí dva faktory – statisticky zachycené dožívání se vyššího věku a především nižší příjmy dosahované v průběhu života.

Čtěte také: Ženy a mateřství aneb Jak dlouho být s potomkem

Ženy z finančního hlediska poškozuje výchova potomků, se kterými tráví na mateřské a rodičovské dovolené několik let svého života. Díky tomu ženám utíkají příjmy, které jsou potřebné k výpočtu důchodu. Z hlediska odpracované doby, respektive doby pojištění, mají splněno.

Mezi další faktory, které jsou však na úrovni divokých spekulací, patří i nižší mzdy a platy žen oproti mužům.