reklama

Komunální volby II: Lapači hlasů

redakce dne 18. 09. 2014 - 00:00

Blížící se komunální volby nás nenechávají spát. Přinášíme další pohled na volební nešvary. Seznamte se s triky lokálních politiků.
 

Triky lokálních politiků se mnohdy dopouštějí i významní kandidáti a novopečení zastupitelé. Praktiky se často neliší od kupčení s trafikami, které je známé především z vrcholné politiky. Jen vše probíhá v malém měřítku vašeho města nebo obce. Tento příspěvek by vám měl pomoci k zamyšlení, komu dáte své hlasy. Máte jich tolik, kolik zastupitelů je ve vaší obci či městské části. Čtěte také: Komunální volby se blíží aneb Víte koho volíte?

Já mám hlasy, ty křeslo

Snem každého politika je být zvolen. Často ve stranách dochází k jednání, které se dá označit jako podvod na voličích. Na kandidátkách jsou kandidáti a kandidátky těšící se silnému zájmu voličů a z nich plynoucí zisku hlasů. Nejednou jsou takovéto populární osobnosti často vítězi v preferenčních hlasech a z místa by klidně mohli dělat starostu, místostarostu nebo radního. Avšak tuto možnost přepustí méně úspěšnému straníkovi. Ten v lepším případě získá rovněž místo v zastupitelském sboru, na vyšší pozici by však nedosáhl. Případně původní kandidát rovnou odstoupí a uvolní místo neúspěšnému spolustraníkovi, který se do sboru nedostal.

Především druhý způsob je podpásovka pro voliče. Vrcholem drzostí je, když se takto veřejně prezentuje kandidát o zastupitelský post. Jde o podvod. Není problém nalézt v nastávajících komunálních volbách nejméně jeden případ tohoto zneužití dobré vůle voličů podpořit zajímavou osobnost, která se však vzápětí zkompromituje tím, že svůj post přepustí jinému. Toto chování nese riziko, že voliči budou z tohoto počínání nemile překvapení. Je vysoce pravděpodobné, že příště už podobné čachry nepřipustí a poohlédnou se po jiném zajímavém kandidátu.

Lékaři s bonusem

Být kandidát je těžká věc. Nikdy nevíte, kolik hlasů dostanete. Existují určité profese, které přitahují hlasy voličů jako magnet. Jste-li lékařem, máte oproti jiným kandidátům určitý procentní bonus v počtu získaných hlasů. Politologové mnohdy uvádějí výši tohoto bonusu okolo deseti procent.

Tento stav se dá vysvětlit jednoduše. Řada voličů, ale i obyvatel obecně, chová k univerzitě vzdělaným osobám úctu. V mnohých případech jde o přehnanou, často zaslepenou důvěru a loajalitu. Především lékaři jsou na škále vážených profesí na horních příčkách.

Zvláště nebezpečná je kombinace lapače hlasů, který je navíc povoláním lékař. Taková osoba dokáže slušně získat dostatek hlasů, aby se stal hlavním představitelem obce. Krátce po volbách však úspěšný vítěz voleb ustupuje do pozadí a své místo přenechává osobě, která by se nikdy na takový post nedostala.

Loutky v popředí, vodiči v pozadí

Nejhorším případem politiků jsou loutky, které jsou ovládané osobami skrytými v zákulisí. Vhodných příkladů je pomálu, neboť se těžko prokazují, ale především hledají. Nemáte-li konkrétní tip na podobný nešvar, není příliš vysoká šance jeho odhalení.

Výjimky z pravidla

Uvedené příklady mají i svůj rub. Ne každý úspěšný kandidát chce mít více odpovědnosti než jako řadový zastupitel. Kromě veřejného života se věnuje i nadále svému občanskému zaměstnání. Poté je nasnadě, že ty namísto těch úspěšnějších jsou ve vrcholných pozicích obcí méně úspěšní. Oproti úspěšnějším kolegům se plnohodnotně zapojují a účastní politického života. Často i na plný úvazek.