reklama

Korunové dluhopisy: Stát přichází o miliony

redakce dne 23. 12. 2011 - 13:12

Investoři si mohou mnout ruce. Velké společnosti se inspirovaly státem a vydávají dluhopisy v nominální hodnotě jedné koruny. Hlavním důvodem je nezaplatit státu daně z příjmu, které by mu jinak plynuly do státní pokladny z výnosů dluhopisů.

Na začátku této praxe byla Zuno banka, která v Česku začala působit od července 2011. Ta si na tomto vyložení výpočtu postavila marketingovou kampaň, kdy nabídla na svém dvouprocentním spořicím účtu bonus ve výši 0,3 procentního bodu. Což v praxi byla částka, která by šla státu coby srážková daň. Čtěte také: Zuno bank: Účty, karty, platby, spoření a termínované vklady

Tímto „trikem“ se inspiroval stát, když v říjnu letošního roku vydal první emisi státních spořicích dluhopisů. Využil stejného postupu při výpočtu srážkové daně. Nyní se tímto postupem inspirovaly další velké korporace.

Jmenovitě jde o státní firmu ČD Cargo, UniCredit Bank anebo Wüstenrot hypoteční banka. Z každé miliardy korun, která je ročně zhodnocena o jedno procento, přijde stát o 1,5 milionu korun.

V době hospodářské recese, kdy se ekonomice nedaří a stát v čele s ministrem financí Miroslavem Kalouskem hledá úspory, vypadá odpouštění daní kuriózně. Pokud by stát chtěl v tomto trendu pokračovat, měl by zrušit i majetkové daně. Čtěte také: Kalousek učí nepravostem: Nulové zdanění výnosů