reklama

Koupit jednu akcii nemusí být nevýhodné

redakce dne 15. 07. 2011 - 00:00

Nákupem jedné akcie se vystavujete zbytečnému plýtvání vašich peněz. Alespoň z pohledu poplatků, které musíte za transakci zaplatit. Získáte-li však z akcie dividendu, nebude vás její pořízení nic stát. Poplatek pokryjete třeba z dividendy, případně z nárůstu hodnoty akcie.

Investoři někdy nakupují po jedné akcii z několika důvodů. Třeba proto, že chtějí jen jednu konkrétní akcii, jejíž hodnota je natolik vysoká, že si jich zkrátka více nemůžou dovolit. Anebo mají na obchodním účtu jen tolik peněz, aby si dopřáli pořízení pouze jedné vytoužené akcie. Případně nakupují najisto s vidinou výplaty dividendy, která jim nákupní poplatek uhradí a ještě něco zbude. To však za předpokladu, že dividenda bude i po započtení poplatku opravdu vysoká. Koupíte-li třeba akcii společnosti Telefonica O2 nebo akcii ČEZu, bude výsledek rozporuplný. Zato u Komerční banky nebo u společnosti Philip Morris budete mít úspěch.

Před obchodování s akciemi, byste měli znát základní pojmy o chování burzy, kapitálových trhů a mít ujasněno, co je to dividenda a jak vysokou ji chcete. Bez těchto znalostí se vystavujete zbytečnému riziku plynoucí z vaší neznalosti.

Když je poplatek vyšší, než dividenda

Hodnota vyplácené dividendy pro Telefonicu dosáhla za loňský rok částky 40 korun. Poplatek v rámci RM-Systému je za jednu transakci 0,4 procenta z objemu, nejméně však 40 korun. Nákupem jedné akcie společnosti Telefonica O2 tak stěží pokryjete poplatek, protože 40 korun je v tomto případě jak poplatek, tak i nezdaněná dividenda. Ani u koupě jedné akcie společnosti ČEZ moc nevyděláte. Hrubá dividenda za rok 2010 byla stanovena na 53 korun. Po odečtení 15procentní srážkové daně je čistý dividendový výnos 45,05 koruny. Od této sumy odečtěte poplatek a výsledek je pět korun a pět haléřů. Rovněž nic moc.

Dividenda je vyšší než poplatek

Opačně působí akcie Komerční banky nebo tabákového koncernu Philip Morris. V obou případech se vám nákup byť jedné akcie uvedených společností může vyplatit. Na dividendě Komerční banky tak i po započtení poplatku vyděláte necelé dvě stovky, u Philip Morrisu byste si mohli přijít na hezkou tisícikorunu.

Nečekejte však, že v budoucnu budou dividendy shodné. Philip Morris dočerpal nerozdělený zisk posledních let a dividenda se tak zřejmě sníží.

Riziko čtvrtletně vyplácených dividend

Jestliže využíváte obchodní aplikaci e-Broker pro nákup akcií na zahraničních burzách, je poplatek stanoven na čtyři dolary za každou transakci. Koupit tak třeba akcii společnosti StoneMor Partners L.P., která se ve Spojených státech věnuje pohřebnictví, se může, ale také nemusí vyplatit. Aby se vám investice vrátila, musíte akcii držet nejméně rok. Kdyby jste ji drželi jen po období jednoho čtvrtletí a poté ji prodali, na celé transakci proděláte. Výše poslední dividendy u StoneMor Partners L.P. byla 58 centů na akcii.