reklama

Letní novinky na poli spoření a vkladů I.

redakce dne 10. 08. 2011 - 00:00

Ačkoliv léto ještě neskončilo, přinášíme aktuální letní novinky spořicích produktů. Tuzemské banky a družstevní záložny nelenily a připravily na léto zajímavé nabídky. Kromě toho přišly s několika spotřebitelskými průzkumy na téma peníze.

Během letošního července a začátku srpna se na tuzemském trhu spořicích a vkladových produktů objevilo několik novinek. Přinášíme ty nejdůležitější. Celý přehled se dá rozdělit do několika hlavních témat jako je penzijní připojištění, důchodci a peníze a produktové novinky stavebního spoření, termínovaných vkladů a spořicích účtů. Začneme však tím, kolik peněz k poslednímu červnovému dni obhospodařoval Penzijní fond České pojišťovny.

Penzijní fond České pojišťovny koncem letošního července oznámil, že klienti poslali do fondu celkem 55,02 miliardy korun na účastnických příspěvcích. To je podle informací penzijního fondu o deset procent více, než v meziročním srovnání. Generální ředitel Penzijního fondu České pojišťovny (PFČP) Tomáš Matoušek si myslí, že za nárůstem vkladů stojí především debata o penzijní reformě. Lidé se tak aktivně pokoušejí řešit situaci zajištění na stáří. Čtěte více: Spoření na penzi podle investia.cz: Jednoduchá a rychlá alternativa

Nejvyšší výběr kartou

Československá obchodní banka ve stejné době jako PFČP oznámila, že zaznamenala dosud nejvyšší platbu platební kartou a to ve výši 1 423 848 korun. Platby platebními kartami jsou mnohem bezpečnější než nosit s sebou hotovost, řekl Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB. Otázkou zůstává, jestli za výše uvedenou platbou stojí i nejstarší držitelka platební karty v rámci ČSOB, které je 85 let a podle Demjanoviče svou kartu prý plně využívá.

Senioři mají o penězích přehled

Pozitivní zprávou je průzkum, který si nechala zhotovit Poštovní spořitelna, která se zaměřila na důchodce a jejich hospodaření s penězi. Staří lidé mají o svých financích dokonalý přehled. Šest z deseti penzistů si sestavuje měsíční rozpočet a ví o každé platbě, která odejde z jejich účtu. Stejný počet seniorů by dokázal ze svých úspor vyžit déle než čtvrt roku. Necelá polovina důchodců si pravidelně spoří a je schopna finančně podporovat i své děti a vnoučata. Čtěte více: Úspory desetkrát jinak

Oproti tomu průzkum agentury Stem/Mark, který si nechala vytvořit Československá obchodní banka, do které v rámci finanční skupiny ČSOB patří i Poštovní spořitelna, ukázal, že bez hlavního příjmu by déle než tři měsíce nedokázala vyžít polovina českých domácností. Oproti důchodcům si spoří jen 32 procent ekonomicky aktivních obyvatel. Čtěte více: Era červené konto: Přijatelný spořicí kompromis Poštovní spořitelny

Dárek pro život aneb Peníze pro juniory

Poštovní spořitelna připravila v rámci svého osobního účtu Era první konto na českém bankovním trhu ojedinělý produkt. Ten je zaměřen na spoření dětem pro snazší start jejich života. Zákonný zástupce dítěte tak uzavře dodatek ke smlouvě o Era prvním kontu. V praxi to bude znamenat jediné a to, že nikdo nebude moci z účtu libovolně vybírat peníze. Peníze se tak podle slov Tomáše Suka, manažera marketingu Poštovní spořitelny mohou na účet pouze vkládat a nahlížet na jejich pohyby a zůstatky.

Podle našich zjištění má řada rodičů i prarodičů obavy, že by mohly být naspořené prostředky z konta vybrány předčasně, čímž by mohlo dojít k výraznému snížení částky, kterou má dítě či vnouče dostat v 18 letech, dodal Suk. Vkladový produkt je zaměřený zejména na prarodiče, kteří chtějí svým vnoučatům naspořit nějaké peníze do začátku, avšak obávají se, aby nebyly peníze předčasně vybrány a použity na něco jiného. Aktuální roční úroková sazba je stanovena na 1,75 procenta.

Nová banka: Zuno Bank

V červenci zahájila činnost banka s názvem Zuno bank, která patří do finanční skupiny Raiffeisen. Kromě časově omezených vyšších úrokových sazeb spořicích produktů nenabízí banka téměř nic převratného. Podobný nástup měla před lety i mBank. S tou má Zuno Bank shodnou tiskovou mluvčí, kterou je bývala redaktorka České televize Pavla Renčínová. Čtěte více: Zuno Bank útočí tvrdě na solar, stejně jako před lety mBank

Wüstenrot a termínovaný vklad ProZisk

Pro běžného retailového klienta je Wüstenrot hypoteční banka do určité míry neznámou bankou. Ta ale přišla v červenci s novým termínovaným vkladem, který nazvala ProZisk. Splatnost termínované vkladu ProZisk je od jednoho roku do pěti let, přičemž nejvyšší možná úroková sazba činí 3,4 procenta pro pětileté vklady. Minimální vklad je stanoven na hranici 50 tisíc korun. To však není vše. Od 1. srpna zvýšila Wüstenrot hypoteční banka úrokové sazby na spořicím účtu z 1,8 procenta na 2,1 procenta. Jestliže si spořicí účet zafixujete na předem danou dobu, můžete získat i věrnostní bonus, který tak zvýší úrokovou sazbu až na 2,3 procenta.

Úroková sazba 2,1 procenta platí pro všechny vklady, které mají průměrný zůstatek od 30 tisíc do tří milionů korun. Na tomto místě je vhodné upozornit, že byste své peníze měli rozdělit i z hlediska pojištění vkladů, které platí pro všechny vklady do ekvivalentu 100 tisíc eur (zhruba 2,422 milionu korun). Čtěte více: Krach banky nebude lidi tolik bolet

Online účet od Lišky

Českomoravská stavební spořitelna začala nabízet Online účet. Jestliže necháte na účtu nejméně 15 tisíc korun jako průměrný zůstatek, odpustí vám „Liška“ poplatek za vedení účtu, který jinak činí 50 korun. Na podobném principu zůstatku fungují třeba osobní účty Raiffeisenbank. Čtěte více: Co nabízí Liška z Českomoravské stavební spořitelny?

Letních novinek je více než dost. I když jsme je původně chtěli všechny „dostat“ do jednoho článku, nebude to možné. Text by byl zbytečně příliš dlouhý. Připravili jsme ještě jeden díl a možná se dočkáte i třetího, který vypíchne nejzajímavější novinky na poli spoření a osobních účtů, které se objevily a zřejmě ještě objeví během letošního léta.