reklama

Lidé se více zajímají o druhý pilíř a nevěří ekonomice

redakce dne 06. 06. 2013 - 01:00

Obyvatelé České republiky negativně nahlížení na aktuální hospodářskou situaci. Třetina Čechů se domnívá, že je dobrá.
 

Přinášíme další dávku průzkumů, které v uplynulých dvou týdnech proběhly tuzemskými médií. Připomeňme si několik důležitých informací ohledně zájmu obyvatel o druhý pilíř důchodového systému, dále pak o tom, jak lidé vnímají ekonomickou situaci a v neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na výši průměrné hrubé mzdy za letošní první čtvrtletí.

Ve druhém pilíři je 47 392 lidí

Do druhého pilíře důchodového systému vstoupilo v květnu 15 407 osob. Celkově si tak důchodové spoření sjednalo 47 392 lidí. Počet zájemců za květen je stejně vysoký, jako za předchozí dva měsíce, tj. březen a duben. Půlmilionová hranice, kterou začátkem roku předpovídaly penzijní společnosti, zřejmě zůstane jen plánem na papíře.

Roste zájem o druhý pilíř

Podle výsledků penzijního barometru společnosti Swiss Life Select ČR má zájem o 2. pilíř penzijního systému 7,4 procenta Čechů. Dosud tento zájem kolísal okolo pěti procent. Zvýšený zájem lidí o prostřední penzijní pilíř má na svědomí zřejmě fakt, že 30. červen je posledním dnem, kdy mohou lidé starší 35 let do tohoto pilíře vstoupit.

Průměrná mzda poprvé klesla

Nominální mzda meziročně poklesla a to o 85 korun. Podle Českého statistického úřadu činila průměrná hrubá mzda v 1. čtvrtletí letošního roku 24 061 korun. Při započítání působení inflace se hrubá mzda reálně snížila o 2,2 procenta.

Lidé nevěří ekonomice

Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) ukázal, že dvě třetiny lidí vnímají současnou hospodářskou situaci jako špatnou. Více než pětina dotázaných si myslí, že situace tuzemské ekonomiky je velmi špatná. Naopak čtvrtina respondentů si myslí, že ekonomická situace není „ani dobrá, ani špatná“. Pouze šest procent obyvatel považuje aktuální ekonomickou situaci za příznivou.

Investice do drahých kovů

Sedm Čechů z deseti vnímá pozitivně investice do drahých kovů, mezi které patří například investiční zlato, stříbro či paladium. Právě do investičního zlata by lidé nejčastěji uložili volné peníze.

Drobní investoři drží dluhopisy za 17,5 miliardy

V jarní emisi spořicích státních dluhopisů pořídili lidé tyto cenné papíry za 17,5 miliardy korun. Velikost jarní tranše byla 20 miliard korun a podle dřívějších zpráv si drobní investoři rozebraly dluhopisy za 19,9 miliardy korun. Ministerstvo financí tento údaj později upravilo na výše uvedený. Ministerstvo považuje jarní emisi spořicích dluhopisů za úspěšnou.