reklama

Líné peníze aneb Jak vysokou ztrátu snesete?

redakce dne 23. 04. 2013 - 01:00

Smysluplně strávený odpočinek má blahodárný vliv. Neplatí to o penězích. Ty by měly vydělávat i tehdy, když vy máte volno.
 

Zahálka je příjemná činnost. Nemusíte nic dělat, jen sedíte, popíjíte thé a hlavou se vám honí spousta myšlenek. Nicnedělání však neprospívá vašim penězům. Na několika příkladech si ukážeme, jak tratíte a kterak by mohly vaše peníze přinášet větší užitek.

Zahálka peněz na osobním účtu

Mezi nejčastější zahálky finančních prostředků se řadí jejich setrvání na bankovním účtu. Roční zhodnocení bývá v desetinách procenta. Osobní účty jsou navíc zatížené bankovními poplatky. Ty jsou v určitém smyslu důležité, neboť bankovní provoz nepatří mezi nejlevnější záležitosti. Je však zbytečné platit za „balík“ peněz na účtu a současně z něho nemít ani korunu z úroků.

V konečném důsledku tak za svěření peněz bance ještě platíme, aniž bychom z nich získali adekvátní odměnu.

Máte-li peníze na osobním účtu, které v současné době nepotřebujete, uložte je alespoň na spořicí účet. To v případě, že peníze budete potřebovat během roku anebo ještě nemáte jasno, co s nimi dále podniknete. Je lepší mít alespoň nějaké výnosy než žádné.

Když termínovaný vklad škodí

Jiným příkladem je uvědomělý „spořínek“, který své malé jmění uloží na termínovaný vklad. Často tak činí s vědomím, že peníze bude potřebovat až za hodně dlouhou dobu. Třeba až za deset patnáct let, kdy půjde do důchodu. Během této doby však přichází o výnosy, které by mohl realizovat prostřednictvím investování.

Peníze potřebuji ihned, ale…

Zcela protichůdnou situací je, když investor své peníze investuje a ještě před ukončením doporučeného investičního horizontu je potřebuje v hotovosti. Právě ono „ale“ uvedené v mezititulku je zrádné. Investice se může vlivem nepříznivých okolností snížit než byla její původní výše. Investor tak zaznamená ztrátu, která by mohla být o hodně vyšší než tehdy, kdyby peníze nechal na osobním účtu. V lepším případě ztratí dosud zvýšenou hodnotu investice či připsané výnosy, v tom horším se tne do živého a on ztratí část hodnoty jistiny.

O kolik peněz přijdu z milionu?

Dosud jsme nemluvili o finančních ztrátách. Budeme předpokládat, že máte k dispozici milion korun. Jestliže ho necháte ležet ladem na osobním účtu, získáte z něho prostřednictvím roční úrokové sazby 0,1 procenta jeden tisíc korun. Uložíte-li ho na spořicí účet s roční úrokovou sazbou 1,8 procenta, bude váš výnos před zdaněním činit 18 tisíc korun. V obou případech je nutné od výnosu odečíst patnáctiprocentní srážkovou daň.

Spekulativní nákup dividendových akcií

Jestliže byste milion korun přesunuli z osobního účtu do akcií a nakoupili cenné papíry energetické společnosti ČEZ, můžete se těšit na sedmiprocentní dividendu. Představenstvo ČEZu rozhodlo o výplatě dividendy ve výši 40 korun. Hrubý výnos tak vychází na 7,1 procenta.

Uložením milionu na termínovaný vklad můžete získat až čtyři procenta. Nejlépe úročeným vkladem je ten od Metropolitního spořitelního družstva, který je úročen čtyřmi procenty. Z milionu korun lze získat 40 tisíc korun před zdaněním. Po zdanění budete mít na účtu navíc 34 534,87 koruny. Je třeba počítat ještě s působením inflace. Ta by letos měla být nižší než loni, kdy činila 3,3 procenta.

Možností, jak zhodnotit peníze, aby nezahálely, je více než dost. Zaplaťte si jazykový kurz a zlepšete si znalosti cizího jazyka anebo volné finance investujte do rozjedu vlastní firmy. Fantazii se meze nekladou. Pečlivě si však rozmyslete, jak se svými finančními zdroji naložíte.