reklama

Malý přehled spořicích účtů bez zbytečných ALE...

Josef Janda dne 30. 11. 2010 - 00:00

Sjednat si v českých bankách spořicí účet není těžké. Těžší je však najít takový spořicí účet, u kterého vás banka nebude chtít sedřít z kůže.

Leitmotivem tohoto článku je souhrn spořicích účtů, u kterých nemusíte sledovat kromě úrokové sazby nic dalšího. Nejde o žádné vychytávky bank v podobě pásmového úročení nebo atraktivních úrokových akcí, které platí do konce měsíce a poté se sazba snižuje na směšnou hodnotu. Zkrátka spořicí účet takový, jaký by měl být. Avšak takovýchto spořicích účtů je v Česku jako šafránu. Čtěte více: Mít či nemít termínovaný vklad?

Dalším kritériem výběru bylo, aby nebylo zřízení spořicího účtu podmíněno dalším uzavřením bankovního produktu, nejčastěji osobního účtu, jenž je náležitě zpoplatněn. Tímto se nabídka tuzemských bank ztenčila. Vypadl z ní například balíček účtu Citi konto od Citibank, které nabízí Inteligentní spořicí účet s úrokovou sazbou 1,75 procenta. Čtěte více: Na koho se vztahuje pojištění vkladů?

Stálice na bankovním trhu

Mezi stálice na bankovním trhu spořicích účtů, které nejsou podmíněny sjednáním dalších finančních produktů je ING Konto od ING Bank, Fio Konto od FIO banky a spořicí účet eMax Plus od mBank. Milovníci LBBW Bank si mohou sjednat LBBW spořicí účet vedených v eurech. Korunový účet od téže banky je pásmově úročen. Do výčtu byl zařazen i Spořicí účet AXA Bank i přesto, že má pásmové úročení.

ING Bank

Nizozemská ING Bank začínala před lety v Česku nabízet první spořicí účet. I když zpočátku bylo pásmově úročené, banka si včas uvědomila, že jednoduché a srozumitelné podmínky jsou pro klienty nezbytné. V současné době je na ING Kontu úroková sazba 1,75 procenta. Čtěte více: Spořicí účty: Nejčastější chytáky bank a družstevních záložen

Fio Banka

Česká banka, která ještě v létě byla družstevní záložnou. Dlouhodobě nabízí kromě běžného účtu i spořicí účet Fio konto, na kterém je v současnosti stanoven úrok na 1,35 procenta.

mBank

Polská mBank předvádí v poslední době roztodivné kousky. Snižuje úrokové sazby, stanovuje různé limity pro běžné bankovní operace a vůbec se snaží, aby klienti za účet něco málo zaplatili. Avšak nechce jít cestou standardního sazebníku, jaký mají ostatní banky. V současné době nabízí mBank spořicí účet eMAx Plus s úrokovou sazbou dvě procenta. Nejvíce však smíte mít na účtu 100 tisíc korun. Čtěte více: Roste význam družstevních záložen jako alternativa bank

LBBW Bank

Jak už bylo uvedeno výše, LBBW Bank na svém korunovém spořicím účtu nabízí pásmové úročení. Avšak u LBBW spořicí účet EUR je stanovená jednotná sazba 0,75 procenta. máte-li nějaká eura z letní dovolené, můžete si je na účet uložit.

AXA Bank

Úrokovou sazbu ve výši dvou procent nabízí AXA Bank na svém Spořicím účtu. Platí do jednoho uložené částky jeden milion korun. Banka nabízí věrnostní bonus 0,5 procenta, jestliže denní zůstatek se nesníží pod 40 tisíc korun. Máte-li na účtu standardně 40 001 korun, bude váš účet úročen 2,5 procenty.