reklama

Máte peníze na půjčku?

redakce dne 23. 09. 2015 - 00:00

Plánujete si vzít úvěr? A máte na splácení dostatek volných finančních prostředků? Víte, jak velkou splátku dokážete splácet?
 

Nepěkným doprovodným znakem dlužníků je jejich neschopnost dostát svým závazkům. Respektive dostatek morálky nutné pro splácení by tyto osoby měly, avšak chybí jim peníze. Čtěte také: Jak získat peníze?

Doporučujeme sestavit domácí účetnictví do excelovského sešitu anebo jiného tabulkového editoru.

Jedním z faktorů, které je přivedly do této nezáviděníhodné situace, je absence domácího účetnictví a znalost příjmů a výdajů. Teorie je jednoduchá. Stačí od příjmů odečíst výdaje. Přebytek znamená dobrou zprávu, záporné číslo nevěští nic dobrého. Leč nepředbíhejme a ukažme si vše na rychlém výčtu toho nejdůležitějšího.

Měsíční a roční báze

První věc, kterou udělejte, je součet všech vašich měsíčních výdajů. Tímto jednoduše zjistíte, jak si na finančně stojíte. Počítejte bedlivě. Do výdajů zahrňte veškeré vaše měsíční výdaje. Nezapomeňte ani na ty, které platíte jednou za delší období, třeba za rok. Do takových výdajů se počítá například povinné ručení nebo pojištění za domácnost nebo realitu. Pro úsporu času a úsilí si vezměte k ruce bankovní výpisy a jednotlivé položky z nich opište.

Výdaje hrazené na roční bázi vydělte dvanácti. Taktéž postupujtete s nahodilými příjmy.

Přiměřenou péči věnujte i rozboru výdajů za hotové peníze. Prozkoumejte do hloubky veškeré výběry z bankomatů nebo peněz vyzvednutných z bankovního účtu na přepážce banky. Malé výdaje v řádu desetikorun mohou mít mnohdy vyšší význam, než třeba splátka hypotéky. Dají se dobře řídit a tím pádem i snižovat a omezovat. Čtěte také: Pět tipů jak neutrácet za zbytečnosti

Přebytek nebo deficit?

Jakmile budete mít spočítané výdaje, vrhněte se na příjmy. Ty budou o dost jednodušší, neboť jde vesměs o jeden či dva příjmy měsíčně (výplata, fakturace, renta). Do měsíčních příjmů rovněž započítejte veškeré příjmy, které vám plynou třeba jednou či několikrát do roka. Mezi takové příjmy patří pronájmy movitých věcí, pachtovné apod.

Od příjmů odečtěte výdaje. Přebytek znamená určitou možnost pro sjednání půjčky, záporné číslo značí, že to s vašimi financemi nemusí být úplně v pořádku. Proveďte zkoušku a i když poté jsou vaše výdaje vyšší než příjmy, máte ve svém hospodaření problém. Jeho velikost je odvozena podle toho, jak moc velkou sekeru každoměsíčně zatínáte. Čtěte také: Jak velký dluh vám zlomí vaz

Počítejte na delším období

Pro klid duše si propočítejte příjmy a výdaje na delším období. Mnohdy může jít o několikaměsíční deficit neboť máte třeba náročnější období spojené se zařizováním domácnosti, anebo jde o pravidelné výdaje spojené s potomkem. Například peněžní výdaje na plavecký kurz, nový kroužek anebo školní výlet.

Zvláštní kapitolou a tématem vlastního příspěvku je řešení situace, kdy máte dlouhodobě výdaje vyšší než příjmy.