reklama

Milion lidí si na penzi spoří méně než 300 korun měsíčně

redakce dne 25. 07. 2013 - 01:00

Zhruba 1,3 milionu lidí spoří na důchod do penzijního připojištění méně než tři sta korun měsíčně. Přicházejí o státní příspěvek.
 

Abyste získali státní příspěvek ve výši 90 korun, musíte každý měsíc poslat na svůj účet vedený u penzijní společnosti ve třetím pilíři alespoň 300 korun. S rostoucí úložkou se zvyšuje i podpora státu. Maximálně tak lze získat 230 korun. Ze svého musíte vydat tisícikorunu.

Spoříte-li méně než 300 korun, nedostanete nic, kromě výnosu penzijní společnosti, který za loňský rok pouze v několika případech atakoval dvouprocentní zhodnocení. Pakliže odložíte měsíčně více než tisícikorunu, můžete si snížit daňový základ. Maximální úspora na dani z příjmu pak bude činit 1800 korun.

Zvýšit měsíční výši příspěvku můžete kdykoliv. Myslíte-li to se svým zajištěním na stáří vážně, neměli byste příliš dlouho otálet. Každým rokem, jenž strávíte váháním, ztratíte 1080 až 2760 korun, podle toho, jak vysokou částkou budete přispívat.

Aktuální čísla penzijního připojištění

Z údajů Ministerstva financí a Asociace penzijních fondů ČR vyplývá, že smlouvu o penzijním připojištění má sjednanou 5 071 336 klientů. Průměrný měsíční státní příspěvek činí 113 korun a průměrný měsíční příspěvek účastníka je 531 Kč. Příspěvek od zaměstnavatele pobírá 992 953 klientů.

Průměrný příspěvek od zaměstnavatele činil 700 korun. Na příspěvky zaměstnavatele se nevztahuje příspěvek státu. Celkové vklady účastníků v rámci penzijního připojištění, které jim vedou tuzemské penzijní společnosti, činí 256,344 miliardy korun.

Obehraná písnička: Spoříme málo a špatně

Z uvedených čísel je patrná jedna tendence. Lidé si na penzi spoří málo. Aby spoření mělo smysl, měla by měsíční úložka být alespoň desetina čistých příjmů. Pobírá-li podle Českého statistického úřadu polovina lidí více než 20 tisíc korun hrubého, měl by být průměr někde kolem 1500 korun za měsíc.

Druhou slabostí je, že lidé odkládají peníze do špatných finančních produktů. Chcete-li využít maximální možný užitek z kombinace dlouhý investiční horizont a pravidelná malá úložka, je nejvhodnější zhodnocovat finanční prostředky v otevřených podílových fondech. Odložit měsíčně pětistovku by neměl být pro většinu obyvatel příliš velký problém. Za dvacet let lze získat hezkých 188 tisíc korun. Pokud byste spořili o rok déle, překročíte sumu lehce 200 tisíc.

Penzijní připojištění, respektive jeho nástupnický produkt doplňkové penzijní spoření je vhodné pro každého, kdo dokáže odložit stranou každý měsíc předem danou částku. K té navíc získá státní příspěvek. Čím blíže máte k důchodu, tím více konzervativně byste měli zhodnocovat peníze.