reklama

Pohroma zvaná mimořádné důchody

redakce dne 25. 11. 2022 - 00:00

Český důchodový systém naráží na svou složitost a příliš vstřícný stát zastoupené rozdávačnými vládami. Vysoká inflace v posledním roce má vliv na důchodovou valorizaci.

Morové rány potkaly nově i český důchodový systém. Příčin se seběhlo hned několik. Na příliš rozdávačnou předchozí vládu v čele s trestně stíhaným velkouzenářem Andrejem Babišem, přes vysokou inflaci, která nutí současnou fialovou vládu Petra Fialy valorizovat starobní důchody hlouběji a rychleji. Řeč je o mimořádných důchodech, potažmo o vyšším počtu valorizací důchodů než jednou ročně.

Dodatečné miliardy

V roce 2023 bude muset vláda najít dalších 63 miliard korun, o které se díky valorizacím starobní důchody zvýší. Letošní červnová a zářijová valorizace navýšily náklady na důchodový systém o 30 miliard korun. Z vyjádření ministerstva financí Zbyňka Stanjury se vláda nechystá k výrazným úsporám v důchodovém systému.

Jediným opatřením, které české důchodce zřejmě v roce 2023 postihne, je úprava valorizačního mechanismu podle růstu reálných mezd v ekonomice. Aktuálně se starobní důchody zvyšují o polovinu růstu reálné mzdy, v plánu je vrátit růst na třetinu, kde byl před rokem 2017. Tím se státu uleví na navýšení důchodů. Valorizace podle růstu inflace zůstane zachována podle stávajících pravidel.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) připravila řadu návrhů, jak valorizační mechanismus upravit. I když je aktuální vláda pravicová, část doporučení odmítla.

Rychleji rostou vyšší důchody

Valorizace důchodů mají za následek, že se rychleji zvyšují vyšší důchody před nižšími. U starobních důchodů mezi 20 až 40 tisíci korun jsou výsledky valorizace v tisícových sumách, u důchodu nižších jen ve stokorunách. Druhý stav se týká zhruba dvou milionů starobních důchodců a důchodkyň. Nůžky ve výši důchodů se rozevírají stejně jako u příjmů zaměstnanců. Podle údajů České správy sociálního zabezpečení pobírá důchody mezi 20 až 40 tisíci korun zhruba 300 tisíc důchodců.

Výdaje na důchody (v miliardách korun)

RokVýdaje
2013372,3
2014376,4
2015386,5
2016394,5
2017404,5
2018434,1
2019471,8
2020519,8
2021530,7
2022590,5
2023671,7

Zdroj: Ministerstvo financí ČR; Zpracování: investia.cz

Ministerstvo: Jděte do předčasného důchodu

Alarmující je přístup ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), které přímo vybízí k odchodu do předčasného důchodu. Jen letos na výzvu vyslyšelo vyšší desetitisíce lidí, kteří skočili na vábničku, že letos budou mít předčasný starobní důchod vyšší než kdyby odešli na odpočinek o rok později.

MPSV vybízí lidi v předdůchodovém věku k odchodu do starobního důchodu. Situace připomíná potápějící se loď, v níž se vám nedaří ucpávat díry, které mezitím do trupu vrtáte.

Předčasné důchody jsou variantou pro lidi, kteří nemají delší dobu práci nebo vykonávali náročnější zaměstnání a zdravotní stav jim neumožňuje dále pracovat. Předčasné důchody nejsou vytvořené pro lidi, kteří čekají, až se jim odchod do starobního důchodu, byť předčasného, vyplatí.

Pro zachování udržitelnosti důchodového systému je nutné snížit odchody lidí do předčasného důchodu. A zároveň udržet ekonomicky aktivní starobní důchodce delší dobu v práci. Zároveň nevyplácet souběh starobního důchodu a pobírání mzdy nebo platu.