reklama

Možnosti prodeje a nákupu nemovitosti

redakce dne 08. 06. 2012 - 01:00

Pro prodej a nákup nemovitostí lze použít několik možností. Každá z nich má své výhody a úskalí.
 

V současné době lze prodat (anebo koupit) nemovitost jako je třeba byt nebo dům, buďto přímo, přičemž si zařídíte veškeré úkony vlastními silami (odhad ceny nemovitosti, právní a notářské služby), svěříte celý úkol anebo dílčí činnosti realitní kanceláři anebo zvolíte aukci. Poslední možností je veřejná dražba, která je však výhodná pouze tehdy, jste-li kupující. Stojíte-li na opačné straně barikády jde vesměs o nucený prodej.

Možnosti realitní kanceláře

Nejrozšířenější možností pořízení anebo naopak jejího prodeje je využít služeb realitní kanceláře. Ta za vás vyřídí potřebné náležitosti od zadání inzerce, přes prohlídku reality s koupěchtivými zájemci, až po vyřízení všech nutných administrativní úkonů. Je-li realitní kancelář nebo makléř seriózní, nemusíte se obávat z jejich strany žádných postranních úmyslů.

Nevýhodou je, že si „realitka“ z prodejní ceny ukousne provizi, která nejčastěji činí zhruba do pěti procent z hodnoty nemovitosti. Dalším záporem proč se obrátit na prostředníka je, že realitní kanceláři se nemusí dařit prodat nemovitost a prodej se tak nepříjemně prodlužuje. Naopak výhodou v případě vašeho zájmu o koupi reality je, že si můžete vybrat podle předem stanovených kritérií z katalogu realitní kanceláře.

Prodej napřímo jen pro zkušené

Naopak prodat či koupit nemovitost bez prostředníka, nejčastěji realitní kanceláře, vyžaduje od vás velké úsilí ohledně prokousání se nutnými předpisy, zákony a daněmi. Nejste-li si jisti jak správně postupovat, je vhodnější si na prodej nebo pořízení bytu či jiného typu nemovitosti najmout odborníka. V opačném případě budete muset zvládnout komunikaci jak s druhou stranou (jedno, zda-li jde o prodávajícího anebo kupujícího), tak i s odhadcem nemovitostí a notářem. Přece jen není vhodné manipulovat s finančními částkami přesahujícími šestimístné sumy bez konzultace s expertem.

(Ne)výhody veřejné dražby

Jak bylo napsáno výše, veřejné dražby jsou výhodnější pro zájemce o koupi, než pro prodávajícího. Celé to vyplývá z celého mechanismu dražby, která je ve většině případů vynucená. Veřejnou dražbu iniciuje buďto věřitel anebo insolvenční správce. Pro kupující má smysl účast ve veřejné dražbě hlavně proto, že vyvolávací cena může činit i několik desítek procent pod tržní hodnotou dražené nemovitosti. Naopak pro vlastníka reality je to spíše utrpení, neboť výtěžek z veřejné dražby půjde na úhradu jeho dluhů.

Oproti jiným typům prodeje nemovitosti je veřejná dražba rychlá zejména z hlediska záznamu v katastru nemovitostí. K tomu dochází v okamžiku, kdy dražitel naposledy udeří dražebním kladívkem.

Aukce nemovitostí

Poslední možností je aukce nemovitostí. I v tomto případě dochází ke shodnému principu zvyšování ceny jako je tomu u dražeb. Rozdíl je však v tom, že účast v aukci je pro majitele dobrovolná. V podstatě si tak může ověřit, jakou hodnotu má jeho nemovitost na trhu. Povinností majitele nemovitosti není realitu prodat takovému zájemci, který nabídl nejvyšší částku. Prodávající si může vzít například čas na rozmyšlenou anebo od prodeje odstoupit. Nevyhne se sice povinnosti zaplacení příslušných poplatků, ale to je vesměs ta nejmenší oběť, v případě změny názoru. U aukce nemovitostí se může oproti dražbě využít rovněž internetový přenos.

Jestliže je výsledek aukce kladný, prodávající s kupujícím podepíší kupní smlouvu. Převod na katastru nemovitostí probíhá klasickým vkladem, stejně jako přesun částky za nemovitost.