reklama

Multibanking aneb Banky učí klienty novému slovíčku

redakce dne 28. 11. 2018 - 00:00

Banky pro své klienty připravily multibanking – správu více bankovních účtů na jednom místě. Češi jsou však k novince ostýchaví.

Multibankovnictví přináší možnost sjednotit si veškeré bankovní účty na jedno místo. Pomocí propojení API získá uživatel bankovních služeb přehled o všech svých bankovních kontech, které má sjednané u více bank. Do multibankovnictví se jednoduše dostanete přes vavše internetové bankovnictví. Multibankovnictví je možné díky směrnici PSD II.

Multibankanking je možné využívat, jak na standardním počítači nebo laptopu, tak i prostřednictvím mobilní aplikace na přenosné zařízení (chytré mobilní telefony a tablety).

Polovina Čechů multibanking odmítá

Podle průzkumu agentury Stem/Mark se každý druhý Čech staví negativně k využívání multibankovní mobilní aplikace.

Mezi nejčastější důvody proti multibankovnictví je jeho domnělá nepotřebnost, ale také strach z úniku a zneužití dat, případně obtěžování nevyžádanými marketingovým nabídkami.

Pouze třetina Čechů se nebrání využívání multibankovní aplikace. Necelá desetina dotazovaných nemá na využívání multibankingu názor a tápe, zda jej využívat či nikoliv.

Čtěte také: Banky promění miliarda uživatelů mobilního bankovnictví

Jeden účet vidí všechny

Své účty můžete prostřednictvím multibankingu kontrolovat z jednoho místa. Je to vhodné v případech, kdy máte více aktivních účtů a nechcete se do každého přihlašovat a zjišťovat například zůstatky. Dále můžete prostřednictvím multibankovní aplikace sledovat pohyby na účtech a zadávat platby. Propojení účtů je snadné a každá banka k němu má vypracovaný návod. Stále platí pravidlo, že mít zřízený alespoň jeden účet je základ odpovédného přístupu k vašim financím.

Banky, které multibankovnictví mají nebo plánují

Moneta Money Bank na začátku letošního roku nabídla pro třetí strany své API. Od května z její aplikace Smart Banka (mobilní bankovnictví) lze kontrolovat zůstatky účtů v Air Bank, České spořitelně, ČSOB, mBank, Banky Creditas a Fio banky.

Čtěte také: Čtyři zásady pro bezpečné používání internetového bankovnictví

Samostatnou aplikaci pro multibanking má kromě uvedené Moneta Money Bank, třeba i Banka Creditas anebo Komerční banka. Od prosince tuto možnost nabídne i ČSOB.

Směrnice PSD II

Směrnice PSD 2 je zkratkou z anglického Payment services Directive. Do češtiny je pojem přeložen jako Směrnice o platebních službách č. 2015/2366. Ta je do české legislativy přijata jako nový zákon o platebním styku 370/2017 Sb.

Směrnice je zaměřená na zpřístupnění jednoduchého a bezpečného přístupu k bankovním platebním službám pro třetí strany. Vše samozřejmě za souhlasu klienta. Třetí stranou může být vaše banka, ale také libovolný subjekt, nejčastěji jde o finančně technologické společnosti (zkráceně fintech). Pomocí různých aplikací lze kontrolovat z jednoho místa veškeré vaše bankovní služby.