reklama

Muži dostávají za stejnou práci až o čtvrtinu více než ženy

Eva Nachtmannová dne 17. 03. 2011 - 00:00

Muži na své výplatní pásce mohou v některých případech najít až o pětinu vyšší plat než ženy. Vyplývá to z průzkumu serveru Platy.cz.

Počátek nárůstu rozdílů mezi platy mužů a žen je závislý na věku. Mladí muži, kteří v 18 letech nastupují do svého prvního zaměstnání, mají oproti stejně starým ženám plat vyšší o 11 procent. Průměrně platí tento rozdíl pro muže a ženy ve věku 17 až 24 let věku. Ve věkové kategorii 25 až 34 let mají muži o jeden procentní bod více, než v předchozím časovém horizontu. Nejvyšší rozdíl je přitom ve věkové skupině 35 až 44 let, kdy muži mají oproti ženám o 19 procent vyšší příjem. Čtěte více: Jak pracujeme aneb Průměrná mzda v Česku

Podle projektového manažera Platy.cz Miroslava Draveckého je pětinový rozdíl v platech dán především tím, že ženy odcházejí okolo třicítky na mateřskou a rodičovskou dovolenou a jejich plat tak několik let stagnuje.

Pracovní praxe má vliv na výši platu

V průzkumu bylo rovněž dokázáno, že o výši příjmu, respektive rozdílu mezi muži a ženami, rozhoduje i délka pracovní praxe. Jeden rok praxe má vliv na rozdíl mezi platem muže a ženy deset procent. Tento rozdíl se po pěti letech pracovních zkušeností zvýší v průměru na 15 procent.

Největší rozdíl v příjmu je na pozici vedoucího oddělení v bankovní sféře. Rozdíl mezi platem muže a ženy v tomto segmentu dosahuje až 36 procent. Třicetiprocentní platový rozdíl mají také vedoucí pracovních v cestovním ruchu, gastronomii a hotelnictví. Stejně je na tom i personální manažer nebo account manažer v obchodní sféře.

Nižší platy pak mají muži na takových pracovních místech, jako je zubní lékař, asistent auditora nebo marketingový manažer. Nižší plat má rovněž i zdravotní záchranář před svým ženským protějškem. Rozdíly v platech jsou však nižší, průměrně okolo jednoho až pěti procent.

Rozdíly v platech jsou i v zemích Evropské unie a OECD

Vyšší platy mužů nad ženami však netrápí jen české zaměstnankyně. Podobně je tomu i v zemích OECD (Organizace zemí pro hospodářskou spolupráci a rozvoj), kdy vysokoškolsky vzdělaná žena ve věku 35 až 44 let dosáhne na 71 procent platu svého mužského protějšku. V České republice by měla tatáž žena plat nižší ještě o čtyři procentní body. Čtěte více: Nezaměstnanost: Počty nezaměstnaných a růst nových pracovních míst

V Evropské unii je problém podobný, jako u nás nebo v zemích OECD. Muži v EU mají oproti svým kolegyním o 18 procent vyšší plat. Například v Estonsku je rozdíl mezi platem muže a ženy nejvyšší a činí tak 30 procent. Česko zaobírá na tomto pomyslném žebříčku druhou příčku s 26procentním průměrným rozdílem.