reklama

Na stáří začínají lidé myslet v 55 letech

redakce dne 02. 12. 2011 - 14:03

Zajištění na stáří začínají řešit lidé až ve věku 55 let. Alespoň to vyplývá z interního průzkumu Poštovní spořitelny, která analyzovala chování svých klientů. Peníze si odkládá stranou 82 procent lidí z věkové skupiny 55 let a více.

Nejrozšířenějším produktem, který lidé využívají pro zhodnocování peněz, jsou penzijní fondy. Což je ostatně pro věkovou kategorii 55+ jedna z nejlepších možností, jak si něco málo naspořit. Stejně jako u Penzijního fondu České pojišťovny, i Poštovní spořitelna dospěla k závěru, že tři čtvrtiny lidí si nechá vyplatit jednorázově na konci spořicího cyklu veškeré prostředky z penzijního připojištění. Jen 23 procent lidí si nechává zasílat pravidelnou měsíční rentu. Čtěte také: Důchod nebo renta?

Lidé se začínají aktivně zajímat o svůj starobní důchod obvykle deset až patnáct let před samotným odchodem do důchodu. Podle interních dat Poštovní spořitelny je průměrná měsíční úložka klientů této banky 806 korun, to však nestačí. Vhodná suma je přitom deset procent z příjmu. Na stáří je nejlépe myslet už v době prvního nástupu do zaměstnání. Čtěte také: Pětistovka měsíčně vás v penzi nespasí