reklama

Nárok na důchod nezaniká, na výplatu důchodu ano

redakce dne 10. 02. 2012 - 00:00

Při žádosti o starobní důchod mějte na paměti, že nárok na důchod nezaniká, avšak nárok na výplatu důchodu již ano. Na výplatu důchodu se vztahuje pětiletá doba počítaná od uplynutí okamžiku získání nároku na důchod.

Nárok na starobní důchod vám vzniká v okamžiku, kdy splníte veškeré podmínky pro jeho získání. Jde zejména o získání nezbytně nutné doby pojištění a potřeba dožít se potřebného věku. Jestliže obě podmínky splníte, začne vám chodit každý měsíc starobní důchod. Čtěte také: Pro ročníky 1950 až 1959 se blíží rok odchodu do důchodu

V některých případech se může stát, že senior o důchod nepožádal včas, případně se rozhodl pro neposílání důchodu. Jestliže projeví zájem o výplatu této sociální dávky zpětně, bude mu poukázána suma jen za posledních pět let.

Jak na důchody

Zajímá vás, jaké potřebné náležitosti musí mít vaše žádost o starobní důchod v letošním roce? Připravili jsme speciál Jak na důchody, ve kterém naleznete odpovědi na své otázky. Informace jsou strukturované do přehledného článku s relevantními odkazy.

Nárok na důchod a skutečnou výplatu důchodu

V modelovém příkladě jsme se pokusili stručně nastínit, jak by vše vypadalo v praxi. Řekněme, že Zita Malá je čiperná seniorka, která pracovala i v době, kdy měla nárok na odchod do penze. Nárok na důchod jí vznikl 10. ledna 2009, avšak ona požádala o výplatu starobního důchodu až 25. listopadu 2014.

Česká správa sociálního zabezpečení jí důchod pošle zpětně, avšak jen za posledních pět let a to ode dne, kdy penzistka Zita získala rozhodnutí nároku na důchod. Znamená to, že Zitě Malé se na jejím osobním účtu objeví důchod jen za posledních 60 měsíců, což znamená za dobu od 25. listopadu 2009 až do 25. listopadu 2014.

O důchod mezi 10. lednem a 25. listopadem 2009 přijde. Jestliže měla nárok na průměrný důchod, přišla tak o zhruba 100 tisíc korun. A to úplně zbytečně. Čtěte také: Kdy platí důchodci daň z příjmu?

Nárok na starobní důchod

Nárok na starobní důchod vzniká dnem, kdy budoucí senior splní veškeré podmínky stanovené zákonem o důchodovém pojištění. V našem případě pak dobu pojištění a patřičný věk. Protože podmínek pro nárok na starobní důchod je několik, platí zásada, že jakmile je splněna poslední podmínka, vzniká nárok na důchod.

Nárok na výplatu důchodu

Vznik nároku na výplatu důchodu má každý senior, který splní veškeré nároky na starobní důchod a na jeho výplatu. Ještě než mu přijdou první peníze na běžný účet nebo složenkou na poštu, musí podat žádost o přiznání nebo vyplácení důchodu. Čtěte také: Tři ukazatele pro lepší důchod