reklama

Náš odchod, vaše smrt, je jedno z hesel nové kampaně lékařů za vyšší platy

Josef Janda dne 17. 09. 2010 - 12:00

Každoročně se v politice otevírá téma platů ve zdravotnictví. Nejinak je tomu i v letošním roce. Ve středu 15. září odstartovala nová kampaň lékařů pod názvem Děkujeme, odcházíme. Cílem kampaně je upozornit na nízké platy jak nastupujících lékařů po absolvování studia, tak i těch, kteří již nějakou dobu pracují.

Na jedné straně stojí odborná veřejnost v podobě lékařů a dalšího zdravotnického personálu, na druhé straně politici. Vše bedlivě sledují média a tím pádem i lidé, kteří nemají s žádnou stranou takřka nic společného. Až na to, že jednou ročně zajdou k zubaři na prohlídku anebo k volbám.

Lékaři: Chceme trojnásobný plat

Požadavky lékařů sdružených v iniciativě Děkujeme, odcházíme jsou jednoduché. Zvýšení platů o 100 procent pro každou skupinu lékařů. Čerství absolventi medicíny nyní získají zhruba 100 korun hrubého za hodinu práce, iniciativa požaduje dvojnásobek. Zkušení lékaři by pak byli ohodnoceni 400 korunami hrubého, což je oproti dnešní platové praxi rovněž dvojnásobek. Základní platové teze iniciativy vychází zvýšení platů o jeden a půl až trojnásobku ze současného stavu.

Nástupní plat lékaře v českých státních nemocnicích je zhruba 17 340 korun. V okamžiku, kdy lékař po pěti nebo šesti letech získá atestaci, má nárok na plat 22 770 korun. Jestliže lékař vydrží v nemocnici až do svého důchodu, tj. odslouží 32 let praxe, má nárok na hrubou mzdu 29 510 korun*). Pro vysokoškolsky vzdělaného odborníka, který navíc dohlíží nad lidským bytím a nebytím, je odměna 29 tisíc hrubého před nástupem do důchodu, skutečnou almužnou. Čtěte více: Střední třída: Kdo patří do základní vrstvy obyvatel každého civilizovaného státu?

Další složkou lékařského platu jsou různé služby navíc v podobě příslužeb, víkendových nebo nočních směn apod. Platy se jim samozřejmě po takovéto další práci zvýší, avšak otázka je o kolik. Základem pro zvyšování platů je právě základní platový výměr, tedy takový, jaký náleží lékaři za osmihodinovou základních pracovní dobu pět dnů v týdnu.

Jaké možnosti mají nespokojení lékaři?

Například plat chirurga Davida Jiravy z pražské Vinohradské nemocnice je přes 30 tisíc korun. Podle jeho slov má nabídky pro práci v zahraničí v rozmezí od 120 do 150 tisíc korun.

Lékařů, kteří chtějí odejít do zahraničí za prací, je podle výzvy Děkujeme, odcházíme, v současné době 3005, což je necelá pětina z asi 16 tisíc nemocničních lékařů. Nejčastěji lékaři uvádějí, že půjdou pracovat do soukromého sektoru nebo do zahraničí. Nejčastěji pak do německy mluvících zemí. Čtěte více: Pohádka o hodném dědečkovi, který všechno rozdal a pak si to vzal zpět

Poznámka: *) Údaje vychází ze stupnice platových tarifů podle platových tříd a platových stupňů pro zaměstnance uvedené v § 5 odst. 3 jako příloha č. 3 k nařízení vlády č. 564/2006 Sb.