reklama

Naspořte si během života milion korun na důchod

redakce dne 13. 06. 2013 - 01:00

Naspořit milion korun na důchod nemusí být vůbec těžké. Stačí využít stávající finanční produkty a státní podpory na ně navázané.
 

Vezmete-li spoření na stáří odpovědně, můžete během tří desítek let naspořit milion korun. Peníze se vám v důchodu jistě budou hodit. Můžete si s nimi zvýšit měsíční rentu anebo je jednorázově investovat například do pořízení menšího bytu anebo úpravu nemovitosti, ve které hodláte prožít podzim života.

Rozpočítáme-li milion korun na pravidelnou dvacetiletou rentu, získáte ke svému starobnímu důchodu navíc 4 166 korun. A to jsme nevzali v úvahu fakt, že během výplaty renty se stále onen milion zhodnocuje. Takže namísto dvacetiletého vyplácení můžete získat o několik let splátek navíc.

Následující modelová situace je propočítána na průměrnou mzdu, která za první čtvrtletí letošního roku aktuálně činí 24 101 korun, což je 18 675 korun čistého. Výpočet mzdy je bez případného započítání daňových slev a zvýhodnění. Předpokládáme, že z platu dokáže dobře hospodařící jedinec ušetřit alespoň třetinu. Polovinu této sumy odkládá náš spořínek s vědomím, že se s penězi shledá až v důchodu.

Roční úspora 32 tisíc korun

Abyste za třicet let měli ve svém finančním majetku onen kýžený milion korun, musíte každým rokem ušetřit 32 tisíc korun. Ode dneška za tři dekády tak získáte 960 tisíc korun. Chybějících 40 tisíc korun doplníte z finanční rezervy, kterou si jistě rovněž zřídíte. Onen milion korun tvoří pouze vaše úložky.

Po započtení státních podpor z doplňkového penzijního spoření (nebo penzijního připojištění, záleží co máte sjednáno) a stavebního spoření získáte další finanční prostředky navíc. Konečná suma se ještě zvýší o výnosy. Ty jsme vůbec nepočítali, neboť odhadovat na tak dlouhou trať výnosy u konzervativních finančních produktů, kterými penzijní a stavební spoření jsou, by znamenalo věštění z křišťálové koule. Počítáme, že výnosy lehce přesáhnout inflaci. Podobně na tom jsou i státní podpory, které vám z těchto produktů plynou. Stát je může kdykoliv omezit. Případně upravit podmínky takovým způsobem, že se na ně s výše uvedenou sumou nedostanete.

Kolik získáte na podporách?

Na státních podporách u stavebního spoření získáte deset procent z každoročně uložené částky, maximálně dva tisíce korun. Abyste co nejlépe vytěžili „stavebko“, je vhodné každým rokem odložit na účet vedený u stavební spořitelny alespoň 20 tisíc korun. Státní podpora pak bude činit oněch deset procent, což jsou 2 000 Kč. Pokud se podmínky nezmění, za tři dekády získáte jen na podporách ze stavebního spoření 60 tisíc korun.

U penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření je situace jiná. Na každou vloženou tisícikorunu dostanete podle nových pravidel 230 korun. Ročně vám tak stát na budoucí penzi přispěje 2 760 korun. Za tři dekády to dělá 82 800 korun.

Celkem tak během tří dekád získáte na stavebním spoření a penzijním spoření 1 042 860 korun. Budete-li každých šest let zakládat novou smlouvu o stavebním spoření a peníze z tohoto produktu převedete na některý z dobře úročených termínovaných vkladů, mohou být výnosy ještě o něco vyšší.