reklama

PF 2012: Nebojme se recese, nezaměstnanosti a nedostatku peněz

redakce dne 30. 12. 2011 - 00:00

Se závěrem roku dochází k pomyslnému bilancování. Na tomto místě bychom chtěli popřát všem našim čtenářům vše nejlepší do nového roku 2012. Současně se chceme podělit o náš názor, že přicházející recese se není třeba bát.

Slov jako je krize, recese nebo zpomalení ekonomiky se řada lidí obává. Někteří možná oprávněně. Někdo si recese nemusí vůbec všimnout, případně jen tak, že v jeho oblíbené restauraci, kam chodí na večeři, je náhle méně lidí. Na některé dolehne recese naplno. Přijdou o práci, ukončí podnikání.

Ať už vyjadřují výše uvedená slova cokoliv negativního, stále se jedná o peníze. Pokud vám to pomůže, můžete si zpívat stále dokola písničku „Vadí, nevadí“ od autorské dvojice Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák. Jenže peníze jsou hybnou silnou tohoto světa. Omílání levicově pojaté písně pro uklidnění mas je možná dostačující, ale ne pro lidi, kteří je staví na jedno z předních míst svého života. Ano, peníze jsou potřeba a dokáží skvěle ohodnotit každého z nás. Zároveň platí pravidlo, že peníze odhalují skutečný charakter. Zapomeňte na obehrané klišé, že peníze kazí lidi.

Štědrá sociální síť

Příliš se to neříká nahlas, ale Česká republika má relativně kvalitní sociální síť, která zabrání člověku propadnout se ze dne na den doslova na dlažbu. Stačí jen chtít se prokousat nutnou administrativou a oběhnout několik úřadů. Od úřadu práce počínaje, přes sociální odbory městských či obecních úřadů konče. Že se na vás bude někdo dívat přes prsty? A zajímá vás opravdu jeho názor?

V myslích lidí je stále zakořeněna představa, že kdo nepracuje ať nejí. Kdyby se toto projevilo v plné své podobě, pak by část zaměstnanců pomřela hlady.

Jestliže vinou hospodářské recese ztratíte místo, nezoufejte. Nejste v tom sami. Můžete se začít věnovat něčemu, co jste dlouho chtěli vyzkoušet a dosud jste to odkládali. Napadá nás, že dobrá zábava mohou být pokusy o domácí malovýrobu svíček nebo mýdel. Případně vyzkoušet hlídat psy. Procházky vám notně pročistí hlavu. Do karet vám navíc nahrává i to, že se lidé obávají o svou práci. Raději vám za úplatu svěří do rukou psa, než aby kvůli jeho venčení přišli o džob. To jsou jen některé příklady využití volného času, které můžete postupně realizovat v okamžiku, kdy přijdete o práci.

Jak poznat blbečka?

Ztráta zaměstnání má i jednu důležitou úlohu. Zjistíte, kdo z vašeho okolí je blbeček. Jestli se vám někdo začne posmívat, že jste nezaměstnaný a nejedná se jen o chvilkovou zábavu, ale o déletrvající stav, je načase přehodnotit vztahy vůči této osobě či osobám.

Sečteno a podtrženo má recese a s ní i nezaměstnanost vliv na odhalení charakteru jak vašeho, tak ostatních lidí kolem vás.

Přejeme vám radostně prožitý rok 2012. Plno peněz, dobrého zdraví, kvalitních mezilidských vztahů bez blbečků a především dobrou náladu.