reklama

Nebojte se investovat do podílových fondů

redakce dne 13. 05. 2011 - 00:00

Všechno je jednou poprvé. Tak proč odkládat vaší první investici. Že to bude do podílového fondu? Nevadí, každý investor nějak začínal. Otevřené podílové fondy jsou dobrým začátkem pro vybudování finančního majetku.

Akciovým investorům se to nebude příliš líbit, ale investice do otevřených podílových fondů jsou jednoduché, rychlé a relativně bezpečné. Bezpečné proto, že nad fondy bdí zkušení správci, kteří se nenechají zlákat líbivými čísly aktiv, které ve fondu spravují a nakupují. Čtěte také: Vyznejte se v infolistech podílových fondů

Ještě předtím než poprvé nakoupíte podílové listy, je vhodné se porozhlédnout po trhu a najít si takové fondy, které vás nejvíce osloví. Nemusí jít nutně o ty, jaké nabízí banka, u které máte osobní účet. Můžete se třeba inspirovat takovými fondy, které mají v nabídce jiné banky nebo finančně-poradenské společnosti.

Určitě neprohloupíte, když si před návštěvou bankovní pobočky nebo finančního poradce zjistíte o investování do otevřených podílových fondů co nejvíce informací. Zaměřte se proto na typy podílových fondů, na samotné fungování podílových fondů. Nezapomeňte nastudovat poplatkovou strukturu.

Investiční strategie a horizonty

Při příchodu do banky nebo do kanceláře finančního či investičního poradce byste měli vyplnit investiční dotazník. Při jeho vyhodnocení poradce zjistí, jaký je váš investiční profil. Ten se může časem měnit, takže nemusíte zoufat, vyjde-li vám, že jste konzervativní investor a o akciových fondech si můžete leda nechat zdát. Čtěte také: Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích

Na základě vašeho investičního profilu vám poradce nabídne takové fondy, které by měli odpovídat výsledku investičního dotazníku. Nemělo by se tak stát, že by vám poradce nabízel jiný typ fondů, než který mu vyšel z vámi vyplněného testu. Pokud se tak stane, zeptejte se přímo, proč vám doporučuje jiné fondy. Jestliže vás odpověď neuspokojí, máte několik možností, co dělat. Buďto můžete odejít z pobočky anebo si vyslechnout poradce. Problém zvláště u začátečníků ve většině případů je, že poradci bezmezně věří.

Co je nutné vědět před investováním do fondů

Ještě než podepíšete smlouvu na jejímž základě můžete začít fondově investovat, zeptejte se poradce na několik údajů. Zajímejte se o minimálně možnou investovanou částku. Řada fondů nabízí první investici od částky pětiset korun. Avšak podmínkou je jednorázová investice ve výši několika, nejčastěji pěti, tisíc korun. Na trhu můžete najít i takové fondy, kde je počáteční investice snížena a vklad činí nejméně tři sta korun. Další dotaz by měl směřovat na správcovské poplatky. Čtěte také: Základní pojmy při investování: výnos, riziko, volatilita

Některé fondy účtují poplatky pouze při vstupní investici, některé za každý nákup. Jiné fondy naopak jen při prodeji podílových listů. Téměř všechny fondy však požadují od podílníků manažerský poplatek někdy nazývaný jako správcovský. Ten se platí jednou ročně. V drtivé většině případů z celkového objemu. Veškeré poplatky jsou vyjádřeny v procentech. Podle výše investované částky se odvíjí poplatková politika fondu. Investujete-li časem určitou částku, investiční společnost, která podílový fond spravuje, vám může snížit některý z účtovaných poplatků. Čtěte také: Jak by vypadal ideální podílový fond?

Klíčovým sdělením ze strany prodejce fondů by mělo být, za jak dlouho získáte peníze, rozhodnete-li se prodat část anebo všechny podílové listy ve vámi vybraném fondu. Většina investičních společností je schopna vám vyplatit peníze do jednoho týdne od podání prodejního pokynu.